Quantcast
Channel: ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - παραδόσεις, ήθη, έθιμα της Μεσσαπίας
Viewing all 334 articles
Browse latest View live

ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ

$
0
0






ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ !!! 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

Το ότι θα έπεφταν  στην αντίληψή μου φωτογραφίες εκατό χρόνων, τις οποίες δεν είχα υπόψη μου τότε που έγραψα το βιβλίο για τα Ψαχνά,  και δεν θα μπορούσα ούτε καν να  φανταστώ, δεν το περίμενα ! Ηταν, πραγματικά,  δώρο εξ ουρανού όχι τόσο για μένα αλλά για την πόλη μας !
ΝΑΙ  λοιπόν τα Ψαχνά πριν  από 100 χρόνιαστη δεκαετία του 1920, δηλαδή  προπολεμικά αλλά  και μεταπολεμικά ήταν  τόπος προορισμού της καλύτερης ομάδας περιηγητών που γνώρισε η χώρα,  η οποία ήταν τόσο καλά οργανωμένη που είχε και φωτογράφους που φωτογράφιζαν τοπία, και κατοίκους όπου κι αν πήγαιναν. Ενας  απ΄ αυτούς που τον αποκαλούσαν μάλιστα εραστή της τέχνης,  ήταν και ο Σμυρνέος φωτογράφος Γεώργιος Βαφιαδάκης με την σύντροφό του στη ζωή και στις περιηγήσεις Ιριδα  Μηλιαράκη,  που αγάπησαν τα Ψαχνά τόσο, που τα επισκέφτηκαν όχι μόνοι τους αλλά με όλη την ομάδα  των περιηγητών πολλές φορές !
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες ντοκουμέντα τα Ψαχνά έγιναν αντικείμενο της επίσκεψης των περιηγητών, τουλάχιστον 3 φορές μία το 1924-5,  μία το 1939 και άλλη μία το 1941 !!!  Τέσσερες πολύ σπάνιες φωτογραφίες το αποδεικνύουν περίτρανα αυτό και  θα μιλήσουμε γι΄αυτές πιο κάτω.Ο Βαφιαδάκης, συμβαίνει συχνά να ξαναγυρνά μετά από χρόνια στον ίδιο τόπο. Αυτό το συναντούμε τουλάχιστον σε 2 περιπτώσεις , όπως στη περίπτωση της Μακεδονίας,  που επισκέφτηκε δύο φορές το 1926 και το 1934 και στα Ψαχνά Ευβοίας που τα επισκέφτηκε τουλάχιστον τρεις (δεκαετία 1920, 1939 και 1941). Προφανώς γοητεύθηκε τόσο από τα τοπία της περιοχής, όσο και από τον χαρακτήρα των ανθρώπων !
Ποια ήταν όμως η Ελληνική Περιηγητική Λέσχη, ποιοι οι περιηγητές, ποια ήταν τα ιστορικά δεδομένα της εποχής, ο πολιτισμός, η ιδεολογία που οδήγησε στην ανάπτυξη αυτού του ακτιβισμού;  Πως έφτασαν και στα Ψαχνά, που έμεναν, τι είδαν ;


Οι επισκέψεις/περιηγήσεις  στα Ψαχνά, κρατούσαν κάποιες μέρες αφού οι υψηλοί επισκέπτες έμεναν στα Ψαχνά και έκαναν εκδρομές στη γύρω περιοχή (αυτό μαρτυρά και η φωτογραφία στο Μοναστήρι στο Μακρυμάλλη όπως και σε άλλα Μοναστήρια όπως του Αη Γιάννη του Καλυβίτη). Η μακρά διαδρομή προς τον Λιμνιώνα ήταν δύσκολο να καλυφθεί αλλιώς θα είχαμε και εκεί φωτογραφίες. Στο Κριεζώτειο πάντως στην Τριάδα σίγουρα πήγαν,  όπως και στην Στενή.   Ηταν τέτοιο το πέρασμά τους που συγκέντρωναν και την προσοχή και των κατοίκων, γινόταν δηλαδή πραγματικά γεγονός στην πόλη.
Δεν είναι τυχαίες οι φωτογραφίες στα Ψαχνά περί το 1924-5  στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό σχολείο όπου τότε ήταν το κεντρικό σημείο των Ψαχνών την δεκαετία του 1920, και ακόμη πρωτύτερα. Δεν είναι ότι οι υψηλοί αυτοί περιηγητές επισκέφτηκαν το χωριό, είναι ότι μπόλιαζαν με την στάση τους την εξωστρέφεια, την φιλοπατρία, και την οικολογική συνείδηση, τον πολιτισμό και επικοινωνούσαν με τους κατοίκους που ήταν τότε απομονωμένοι στις καθημερινές αγροτικές ασχολίες τους. Πρόσφεραν δηλαδή πραγματική υπηρεσία…. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ένα χρόνο μετά στο ίδιο σημείο στο Δημοτικό Σχολείο των Ψαχνών γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821  και η Δασκάλα Χρυσή παίζοντας πιάνο, που μεταφέρθηκε με αμάξι απ΄ την Χαλκίδα, ειδικά για την εκδήλωση,  τραγουδούσε με τον κόσμο και τους μαθητές, παίζοντας εκτός από εθνικά τραγούδια και σύγχρονα ευρωπαϊκά ! Ασύλληπτος τέτοιος εορτασμός για την εποχή του !!
Αλλά γιατί έρχονταν στα Ψαχνά αυτοί οι περιηγητές και γιατί ο Βαφιαδάκης τους αποθανάτιζε με την μηχανή του ?
Πρώτοντα Ψαχνά, χάρις στο ΜΕΓΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΥΠΝΟΥ Ο ΕΡΜΗΣ, ιδιοκτησίας ΓΕΡΟΝΤΙΤΗ, που χτίστηκε περί το 1904, είχε για την εποχή του υψηλά, τα υψηλότερα standardsγια να τους φιλοξενήσει. Δεύτερονείχαν ενθουσιαστεί από το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαπίας, των Μοναστηριών, της φύσης, και τρίτον και κυριότεροείχαν εντυπωσιαστεί από τον ανοικτό χαρακτήρα, απλότητα, καλοσύνη, εργατικότητα και αρχοντιά των κατοίκων που διακρίνονταν από τότε !!!  Ο κάμπος της Μεσσαπίας και των Ψαχνών  ήταν ο πιο εύφορος  της Ελλάδας και ο μεγάλος τροφοδότης δύο πρωτευουσών της Χαλκίδας και της Αθήνας. Να γιατί στην φωτογραφία,  φαίνονται το 1920  στίβες από καλαμωτές ψάθινες, κόφες, που χρησιμοποιούνταν  
τότε για να κουβαλούν τα κοκκάρια, τις πατάτες, τα πεπόνια και ότι παρήγαγε ο πλούσιος κάμπος. Αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο στους  περιηγητές. Αυτό ακριβώς ήθελαν να αποθανατίσουν.  Από τους γνωστους χονδρέμπορους της περιοχής τότε ήταν ο Λένος, μεγάλος έμπορος της περιοχής και τροφοδότης της Αθήνας. Συνεπώς στο σημείο εκείνο συγκεντρώνονταν και από άλλους εμπόρους τα εμπορεύματα και χρησιμοποιούσαν οι  τεράστιες αυτές κόφες,  για να μεταφερθούν στις αγορές. Τι χρόνια αλήθεια !!! Τι κόσμος, τι παραγωγή, τι αξίες !!
Κι εκεί ο Βαφιαδάκηςμας τιμά με τον καλύτερο τρόπο βάζει, ότι πολυτιμότερο είχε την ίδια   σύντροφο της ζωής του την αξέχαστη αριστοκράτισσα Ιριδα  Μηλιαράκη,  να φωτογραφηθεί μαζί με περιηγητές μπορεί και κάποιους ντόπιους. Αυτό το έκαναν ο Βαφιαδάκης και η Ιριδα μόνο όπου αγάπαγαν το μέρος και τους είχε εντυπωσιάσει !! Αυτή η φωτογραφία, μνημείο  του 1924-25 είναι αποκαλυπτική και εξαιρετικά τολμηρή για την εποχή της ! Μια γυναίκα αρχόντισσα με το καπέλο και την ομπρελίτσα της, πραγματική αριστοκράτισσα  και κομψότατη,  να κάθεται στο μέσον με τόσους άντρες !!! Αναφέρω, λοιπόν εδώ,  ότι, σύμφωνα και με τις πηγές «η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στους φυσιολατρικούς συλλόγους τους καθιστούσε λίκνο προοδευτισμού για τα ήθη της εποχής. Προκαλούσε μάλιστα ενίοτε και κακεντρεχή δημοσιεύματα των πουριτανών !  





Φωτογραφία 1924-25 Η Ιριδα με τους περιηγητές μπροστά από το Σχολείο (φαίνονται  χαρακτηριστικά τα μεγάλα παράθυρα του Σχολείου  και το στενό με το σπίτι του Μάγερα και πιο κάτω του Ρέμπελου)





Όμως η Ιριδα το τολμά στα Ψαχνά, την εμπνέει το μέρος, οι άνθρωποι και θέλει να φωτογραφηθεί μαζί τους!!!  Θέλει να αφήσει τα ίχνη της στο πέρασμά της !!!  Το κάνει με χαρά, αντιλαμβάνεστε  φαντάζομαι  τις Ψαχνιώτισες  από τα παράθυρα να κοιτούν  κρυφά και με απορία να λένε… μαρή, πω πω,  τι κάνει αυτή, σα δεν ντρέπεται να φωτογραφίζεται με τόσους άντρες



Ένα από τα μοναδικά πορτρέτα της κομψοτάτης Ιριδας, καθρεπτιζόμενη φωτογραφία δεκαετίας 1920







 Αυτή η φωτογραφία της προοδευτικής Ιριδας, η τόσο σπάνια και ιστορική για την εποχή της, και όσο περνούν τα χρόνια εξαιρετικά πολύτιμη, ήταν και η προσφορά της στα Ψαχνά να αποκτήσουν σιγά σιγά εξωστρέφεια και  να γίνουν προοδευτικός τόπος. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα χρόνια μετά θα ιδρύσουν τον πιο πρότυπο συνεταιρισμό στην Ελλάδα την Μέλισσα και θα ρθει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου να τον εγκαινιάσει. Οι άνθρωποι αυτοί  έριξαν γόνιμο σπόρο προοδευτισμού που φύτρωσε και έγινε καρπός Μεσσαπίας !!!
Ο Βαφιαδάκης  του άρεσε να τραβά το ίδιο θέμα σε διαφορετικές ώρες της μέρας και να αντιπαραβάλλει τις  δυό  λήψεις δίπλα-δίπλα. Να γιατί, στην άλλη φωτογραφία που ακολουθεί, ακριβώς στο ίδιο σημείο, που πριν λίγα λεπτά είχε φωτογραφηθεί η Ιριδα στη θέση της βλέπουμε ένα  φουστανελοφόρο Ψαχνιώτη της εποχής με ξεχωριστή αρχοντιά και λεβεντιά να φωτογραφίζεται με τους ίδιους περιηγητές ! Κι εδώ η φωτογραφία δεν είναι τυχαία. Για να γίνει αυτό, συγκεκριμένος  Ψαχνιώτης, που είναι αδύνατον  να βρούμε την ταυτότητα,  συναναστράφηκε με τους περιηγητές, μίλησε, ήπιε, διασκέδασε μαζί τους και ευχαρίστως δέχτηκε και να φωτογραφηθεί ! 





Ψαχνά δεκαετία 1920 Φωτογραφία μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο 





Αλλά γιατί αναφέρω ότι ο Βαφιαδάκης τίμησε ξεχωριστά τα Ψαχνά με τις φωτογραφίες του ; Γιατί ξανάρθε πολλές φορές ; Oι βιογράφοι του, λοιπόν, λένε, ότι ο Βαφιαδάκης, άνθρωπος υψηλών προδιαγραφών και απαράμιλλου ήθους κρατούσε συνήθως απόσταση από τους ανθρώπους, μάλλον από διακριτικότητα. Τους φωτογράφιζε μόνον όταν τους γνώριζε και είχε αποκατασταθεί ένα είδος σχέσης μαζί τους. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα φωτογραφίες άγνωστων γραφικών χωρικών που συναντά. Οι εικονιζόμενοι έχουν κάποια ιδιότητα (πανδοχέας, εστιάτορας κ.α). Ο Βαφιαράκης λοιπόν ήρθε και ξανάρθε στα Ψαχνά γιατί αγάπησε όχι μόνο την φύση αλλά και τους φιλοεργατικούς  με φιλότιμο, μπέσα αλλά και ξεχωριστό καλαμπούρι Ψαχνιώτες !







Ψαχνά δεκαετία 1920 Φωτογραφία μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο







Οι φωτογραφίες της εποχής αυτής έχουν τεράστιο ιστορικό αλλά και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον γιατί προσφέρουν το στίγμα της εποχής ζωντανά. Εκτός από τα προφανή ενδυματολογικά και γενικότερα δεδομένα κοινωνικής συμπεριφοράς (με συχνά αντιθέσεις, όπως ο φουστανελοφόρος με το κουστουμαρισμένο), προβάλλουν πληθώρα στοιχείων οικιστικού, τοπογραφικού, κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος. Η φωτογραφία του Βαφιαδάκη εντάσσεται στην κατηγορία της λεγόμενης εκδρομικής φωτογραφίας, είδος που άνθισε στην Ελλάδα με την εμφάνιση του κινήματος του εσωτερικού τουρισμού και της φυσιολατρίας στη δεκαετία του 1920.


  Στη Μονή Μακρυμάλλης 1938 Ρεμβάζοντας την θέα της Μεσσαπίας.
Θέλω να κλείσω το σύντομο αυτό ιστορικό πόνημαμε δύο ακόμη λόγια και ευχαριστίες. Κατ΄αρχήνθέλω να εκφράσω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Γεώργιο Βαφιαδάκη και την σύντροφό του Ιριδα Μηλιαράκηγια το πέρασμά τους από τα Ψαχνά αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη του προοδευτισμού και της φυσιολατρίας τους. Ο σεβασμός και η τιμή στη μνήμη τους θα είναι αιώνια. Δεύτεροννα ευχαριστήσω τα ανήψια του Βαφιαδάκη για την ευγενική δωρεά του σπάνιου αυτού φωτογραφικού υλικού στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ,  διαφορετικά θα είχε χαθεί ένα τόσο πολύτιμο ιστορικό, λαογραφικό, υλικό.   Να ευχαριστήσω το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ και ιδιαίτερα  την κα Ματθίλδη Πυρλή,  για την ευγενική καθοδήγηση και υπόδειξη των πηγών για να τις  βρω και ιχνηλατήσω.


 Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνοδοιπόρους μουσε αυτή την διαδρομή φίλους και πατριώτες Σπύρο Ραπτάκη, Βασιλική  Μπισμπικοπούλου, Δήμητρα Χειμώνα  Γιώργο Τζιφήκαι Κυριακή Θεωδορίδου,για την βοήθεια, παρότρυνση και στήριξη αυτής της προσπάθειας.


  Δίνω τον λόγο της Ψαχνιώτικης τιμής μου, που για τους βέρους Ψαχνιώτες είναι ύψιστος όρκος, ότι θα συνεχίσω, αν και απών, να  πλανιέμαι στα σοκάκια, τις αυλές, τα χωράφια, τις εληές και τα  πανέμορφα χωριά της Μεσσαπίας,  που αγάπησα και αγαπώ, σκαλίζοντας την πλούσια ιστορία και λαογραφία του τόπου μας, ενώ  θα συνεχίσω να συνομιλώ με ζωντανούς και πεθαμένους  για να ξεθάψω όλες τις πτυχές της ιστορίας.
Ασχολήθηκα χρόνια με την ιστορία του τόπου μας,  αλλά τούτη η ξενάγηση ήταν για μένα η πιο συναρπαστική και με γοήτευσε. Θα θελα όσο τίποτε άλλο να ήμουν στην ομάδα των περιηγητών της εποχής του 1920,  να΄χα φωτογραφηθεί με την Ιριδα ή τέλος, τέλος να’ μουν ο φουστανελοφόρος Ψαχνιώτης της φωτογραφίας,  ακόμη και με τον ρίσκο, σήμερα να μην ζω !!! 

Με πατριωτικούς  χαιρετισμούς
Γιώργος Γεωργίου      Βρυξέλλες 10 Μαρτίου 2015
Μέλος Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών


Πηγές
-          ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛOΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ TOY ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ  Της   ΕΘΝΙΚΗΣ  ΤΡΑΠΕΖΑΣ
-          Γ. Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σελίδες από την Ιστορία του Δήμου Ψαχνών, 1997
-          www.aspromavro.net/afieromata


ΠΗΓΗ:http://psaxniwths.blogspot.gr/2015/03/ta-100_11.html

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΑΓΑΛΗΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

$
0
0
        ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.




        ΑΠΟΤΕΛΕΙ   ΦΥΣΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ



                    ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΔΙΡΦΗΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

                         ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ

                               
  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ  ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΡΥΑΚΙ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΝΕΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΡΟΒΡΥΣΗΣ. 
ΤΑ ΝΕΡΑ ΑΥΤΑ  ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΜΕΣΣΑΠΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ,ΚΕΔΡΟΥΣ, ΠΕΥΚΑ, ΑΙΟΝΩΒΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
 ΣΠΑΝΙΑ ΕΛΑΤΑ


ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ
ΕΝΑΣ ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

                                         ΦΩΤΩ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ 15-3-2015


                                        

ΚΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Η ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

$
0
0
ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ 1785 & 1790 ΣΤΟ ΣΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
ΤΟ ΕΤΟΣ 1818 ΚΑΥΓΑΔΙΣΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ  ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟ ΑΓΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΕΟΝ ΕΦΥΓΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟ  ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΛΕΦΤΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ.
ΕΚΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ  ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  ΤΟΥ.
Ο ΚΩΤΣΟΣ ΕΓΙΝΕ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΦΙΛΙΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ 28-ΜΑΡΤΙΟΥ 1822

ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ:


ΣΤΟΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ (8-1-1821).
 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΑΧΗ Ο  ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ
 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ
 ΖΗΤΗΣΕ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8000 ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΩΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΣΥΡΕΙ ΤΟ ΧΟΡΟ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ  ΕΤΣΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΗΤΑΝ Ο ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΠΟΥ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΟ  ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ
ΚΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ (15-7-1821)
( ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ)
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΣΚΕΡΙ ΤΟΥ ΩΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ ΚΑΙ  ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΚΑΙ Η  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΤΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. ΕΔΩ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΙΣΟΥ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΧΑΜΟΜΥΛΑ (15-8-1821)

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

  Μην είδατε στα δυο βουνά, τους δυο Καπεταναίους
                                         Τον Κότσο και τον Αγγελήτα δυο αυτά  Λεοντάρια
                                         Εχθές, προχθές τους είδαμε με λίγα παλικάρια,
                                         Εις στην   Καστέλα ρίχτηκαν στον κάμπο σαν θηρία,
                                         πολέμαγαν και με πεζούς και με καβαλαρία
                                        βαστούν στη μέση το σπαθί στα χέρια το ντουφέκι
                                        εξολοθρεύουν τους εχθρούς και ρίχνουν αστροπελέκι.
                                                            ------------------------------
                                        Τρις περδικούλες κάθονταν στα δυο βουνά στη ράχη
                                        Η μια κοιτά τον Εύριπο, η άλλη το Βρυσάκι  
                                        Η Τρίτη η μικρότερη μοιρολογάει  και λέει
                                       Μας πήραν τον Αγγελή και ο Κότσος κινδυνεύει.
                                       Ως που να φτάσει στα Ψαχνά  ο Αγγελής, επέθανε στο Ρέμα
                                       και ο Κότσος εις τουΠανού τη στέρνα.

                           ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ Η ΣΤΕΡΝΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΔΩ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ,
 ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1822
Ο  ΚΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟΥ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ.
Ο ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ   ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΥΡΔΙ.
ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΗΡΩΩΝ.


ΌΣΟΝ  ΑΝΑΦΟΡΆ  ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ Η   ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
i) ΣΤΟΥ "ΚΑΝΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ"ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, ii) ΣΤΟ ΟΥΡΔΗ ΚΑΙ iiii )ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ.
 ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
 ΣΤΟΥ 'ΚΑΝΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ"ΕΝΤΑΦΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΩΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΟΥΡΔΙ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΓΙΑΝΗ, ΤΟΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΔΑ ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΨΥΧΗΣΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ.

ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΩΣ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ  ΗΡΩΑ
.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ , ΜΕΤΟΙΚΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΡΟΠΩΝΩΝ. ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΖΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!

ΠΗΓΕΣ:http://arvanitis.eu/?p=262,
ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1879

$
0
0
               ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

            ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ 3.228 ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΜΕ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΝΑ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕ   ΠΕΡΙΠΟΥ 2.400 ΚΑΤΟΙΚΟΙ.
 
                   ΤΟ ΕΤΟΣ 1879  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΓΚΑΝΑΣ
                                                       

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ


ΠΗΓΕΣ:
             Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΝ ΒΗΜΑ"
"ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΨΑΧΝΩΝ"ΤΟΥ Γ.Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

$
0
0
                               Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΡΑΠΤΑΚΗ



     ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟ 1941 Λόγω των ημερών αυτών θεωρώ χρέος μου να σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία από το προσωπικό μου ιστορικό αρχείο που για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από 65 χρόνια και αφορούν την είσοδο των Γερμανών στην Εύβοια και τα δεινά που υπέστη ο Ευβοϊκός λαός από αυτούς.
   Την νύχτα της 23 προς την 24 Απριλίου1941 φάλαγγα 500 και πλέον Γερμανών μοτοσικλετιστών απεβιβάσθη στους Ωρεούς και κατευθύνθηκε δια της δημοσίας οδού προς Χαλκίδα, εκτός ενός μικρού τμήματος από αυτή το οποίο παρέμεινε ενδιάμεσα της αποστάσεως προκειμένου να αποτελέσει μέρος της φρουράς της Β. Εύβοιας. Άλλη μια φάλαγγα επίσης πολυάριθμος μηχανοκίνητη και επίλεκτη εισήλθε στη Β. Εύβοια κατά το 24ωρο πριν της 24ης Απριλίου και περί τις απογευματινές ώρες. Και οι δύο φάλαγγες ήταν υπό τις διαταγές του Γερμανού αξιωματικού της Βερμαχτ Ζιακόμπι. Ο Ζιακόμπι με το δεύτερο κλιμάκιο του στρατού του στάθμευσε στην Ιστιαία προκειμένου να συνεννοηθεί με τις αρχές της Χαλκίδος τηλεφωνικώς για την ώρα και τον τρόπο της εισόδου των δυνάμεών του στην πρωτεύουσα του νησιού. Κλήθηκε δε ο διοικητής χωροφυλακής Ιστιαίας Υπομοίραρχος Δημήτριος Παπαδιάς από τους Γερμανούς και διετάχθη διά των διερμηνέων των Γερμανών να καλέσει τηλεφωνικώς τον διοικητή χωροφυλακής Ευβοίας προκειμένου να λάβουν οι Γερμανοί ορισμένες πληροφορίες και να δώσουν εις αυτόν διαταγές. Ο διοικητής υπό διοικήσεως χωροφυλακής Ιστιαίας κάλεσε στο τηλέφωνο τον διοικητή χωροφυλακής Ευβοίας Ταγματάρχη Αχιλλέα Μερασχεντίν παρουσία του επικεφαλή της φάλαγγας και των διερμηνέων αυτών. <<Προς το απόγευμα ο Υπομοίραρχους Δημήτριος Παπαδιάς μου τηλεφώνησε>> γράφει στην έκθεσή του ο Ταγματάρχης Μερασχεντής, <<ότι θέλει να μου μιλήσει ο Γερμανός Αξιωματικός δια του διερμηνέα του. Του είπα. Μαλιστα. Αμέσως δε ο διερμηνέας μου είπε τα εξής: <<ο κύριος διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων έχει την επιθυμίαν πριν ή εισέλθει αύριο στην πόλη της Χαλκίδας να συννενοηθείτε σε ένα από τα πλησιέστερα λιμάνια προς τη Χαλκίδα του Ευβοικού. Ορίζει ώρα συνάντησης την 11ην π.μ. Επιθυμεί να συνοδεύεσθε κατά την συνάντησήν σας αυτή από έναν ανώτερο αξιωματικό του στρατεύματος, εάν υπάρχει αυτός και εάν εκτελεί χρέη φρουράρχου στη Χαλκίδα. <<Απεδέχθην >> γράφει εν συνεχεία στην έκθεσή του ο Ταγματάρχης Μερασχεντής, την πρόταση. Έκανα γνωστό στο Γερμανό διοικητή ότι εκτελεί χρέη φρουράρχου ο Αντισυνταγματάρχης Ευαγγελόπουλος. Υπέδειξα δε ακολούθως ως λιμάνι συναντήσεως τον των Πολιτικών μολονότι αυτός δεν είναι ο πλησιέστερος προς την Χαλκίδα αλλά της Ν. Αρτάκης…>> Ο Μερασχεντής απέδειξε τον λιμένα των Πολιτικών και όχι της Αρτάκης διότι ο πρώτος δεν ήταν εύκολο να βληθή επιτυχώς από την Αγγλική διλοχία η οποία εστάθμευε στο φρούριο του Καράμπαμπα, γεγονός το όποιο εάν ελάμβανε χώρα θα είχε ως τρομερό επακόλουθο να λάβει μέρος μια ανώφελη σύρραξη, η οποία θα απέβαινε εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της υπαίθρου και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας του νομού της Χαλκίδας.




  • Πράγματι την 25η Απριλίου και ώρα 10,30 πμ. ο διοικητής χωροφυλακής Ευβοίας ταγματάρχης Μερασχεντής και ο φρούραρχος Χαλκίδος αντισυνταγματάρχης Ευαγγελόπουλος επιβαίνοντες σε αυτοκίνητα ακολουθουμένου από 2 άντρες ο καθένας μετέβησαν στο χωριό Πολιτικάκαι περίμεναν τους Γερμανούς. Την ώρα που είχε ορίσει κατέπλευσαν οι Γερμανοί επιβαίνοντες σε 3 βενζινόπλοια με 50 άνδρες το καθένα. Και ακριβώς στις 11 πμ. οι επιδρομείς πάτησαν στην ξηρά πάνω στην εξέδρα του λιμανιού των Πολιτικών. Κάθε Γερμανός έφερε βαρύτατο οπλισμό και τρίκυκλο. Ο Γερμανός διοικητής Ζιακόμπι χαιρέτησε δια χειραψίας τους Έλληνας αξιωματικούς και εν συνεχεία κάθισαν όλοι μαζί με 2 ακόμη γερμανούς σε ένα καφενείο. Από τη συζήτηση στο καφενείο ιδιαιτέρας συζήτηση έκανε στους Έλληνες ότι οι Γερμανοί δεν συζητούσαν περί στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά περί ζητημάτων οικονομικής φύσεως όπως για παράδειγμα: την εξομοίωση του γερμανικού μάρκου με τη δραχμή. Είχαν το σκοπό τους οι Γερμανοί για αυτό, γιατί πολλές μέρες μετά την είσοδο τους στη Χαλκίδα αφού κατασκεύασαν με την μηχανή εκτύπωσης που έφεραν μαζί τους πολλά ψευτομάρκα, εκκένωσαν όλα τα εμπορικά καταστήματα της Χαλκίδος από κάθε είδους εμπόρευμα και αφού το συσκεύαζαν σε μικρά η μεγάλα δέματα, τα έστελναν αεροπορικώς στη Γερμανία. Μετά το πέρας της συζητήσεως οι Γερμανοί είπαν στους Έλληνες ότι ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Χαλκίδα και ότι αυτοί θα ερχόντουσαν στην πόλη αργότερα. Ο ταγματάρχης Μερασχεντης, έχοντας υπ’οψιν την υπάρχουσα μικρή αγγλική δύναμη στο φρούριο του Καράμπαμπα, αν θα έρθουν στη Χαλκίδα δια θαλάσσης η δια ξηράς. Οι δε Γερμανοί του απάντησαν ότι οι άνδρες των 2 βενζινοπλοιων θα αποβιβάσουν στο λιμένα της Ν. Αρτάκης, οι δε άλλοι του 3ου βενζινοπλοιου με επικεφαλή τον διοικητή του θα πάνε δια ξηράς διότι επί της δημοσίας οδού Ιστιαίας Χαλκίδας θα συναντούσαν την δια ξηράς ερχόμενη μεταξύ Αγ. Άννας Μαντουδιου φαλλαγα μοτοσικλετιστών που ερχόταν από την Β. Εύβοια. Σε παρατήρηση του μερασχεντη ότι καλύτερα ήταν να αναβάλουν την είσοδο τους στην Χαλκίδα μέχρι να αποσυρθεί τελείως υπάρχουσα αγγλική δύναμη διότι αν γενάτο κάποιο λάθος και δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ τους θα απέβαινε εις βάρος της Χαλκίδας, ο Γερμανός διοικητής απήντησε <<γνωρίζομε>> ότι υπάρχει σχεδόν διλοχια του αγγλικού στρατού η οποία δεν θα μας χτυπήσει, αλλά την νύχτα θα υποχωρήσει.

  • ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ -ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ

    $
    0
    0
                                               ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ
       ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄70 ΚΑΤΟΙΚΟΙ  ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ, ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΙ  ΞΕΧΥΝΟΝΤΑΝ  ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΔΑΣΗ ΝΑ "ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΗ", ΝΑ ΧΑΡΟΥΝ ΚΑΙ  ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.
                            ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ Η ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ, ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ

    ΑΦΘΟΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΥΣΟΥΛΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
        ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΥ ΕΝΙΟΤΕ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΣΙΑ ΨΑΡΙΑ
    ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ  ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΦΘΟΝΑ ΠΟΥ ΕΠΑΡΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ  ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ "ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ'ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
    ΓΑΡΓΑΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΗΔΟΝΙΑ ΝΑ  ΚΕΛΑΗΔΟΥΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ 

    Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΠΙΩΤΙΚΗ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ

                 ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΦΙΧΤΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΚΙΣΣΟΥΣ

                             ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΜΕ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ


                  ΕΝΑ ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ.
    ΦΩΤΟ: Ν.ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ



    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΙΟΥ 1937

    $
    0
    0
        ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ  ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ , ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ , ΤΗΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ, ΤΗΣ  ΑΙΔΗΨΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ Γ΄ ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ  ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ  ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
       ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ ΜΑΖΙ  ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗ ΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΡΕΒΕΝΑ ΕΔΩΣΑΝ  ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ


        ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ  ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΨΑΧΝΩΝ , ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΚΡΗ  ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1932 ΕΩΣ  ΤΟ 1939.

    ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ 1942 ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΞΥΓΚΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ  ΑΓΑΠΟΥΣΕ  ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟ  ΕΤΟΣ 1945 ΤΟ ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.


    ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΣΑΚΟΥ ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΤΟ ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΑΧΝΩΝ.


    ΤΟ ΕΞΑΤΑΞΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΩΤΟΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1932




     ΠΗΓΗ:
    Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΝ ΒΗΜΑ
    "ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ "ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠ. ΤΖΑΒΑΡΑ,
     - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ, 



    ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    $
    0
    0
                            ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  ΨΑΧΝΩΝ  "ΟΙ ΡΙΖΕΣ"

                                             3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΨΑΧΝΩΝ
    ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
    
     ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΥΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ
                                                                  4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
                                                       ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
                   ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΨΑΧΝΩΝ - ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
    
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ
    ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ
    4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
    ΦΩΤΟ: Γ. ΠΡΑΤΖΙΚΟΥ


    ΦΟΡΕΣΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
    ΦΩΤΟ Ν. ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ

    4 ΧΡΟΝΙΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ


    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1930

    $
    0
    0
                                                                   ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ

                                   ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
                                                      ΑΡΧΕΙΟ: ΝΙΚΟΛΑ  Σ. ΚΑΡΑΤΖΑ
    ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΡΙΕΖΩΤΗ ΣΤΗ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ  ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ.
    ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΕΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ  ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1821. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΥΜΜΕΤΥΧΕ
     ΚΑΙ Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΡΙΕΖΩΤΗ
    Ο  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ, ΕΤΣΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ  ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΒΑΛΕ  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΤΟ 1930
    ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΤΕ, Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙ ΤΟΥ
      Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ  ΙΔΙΕΣ
    ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

    1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ

    $
    0
    0
                            ΑΣΥΓΚΡΙΤΗΣ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΗΣ  ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ 1900
                                                              ΔΩΡΕΑ ΑΝ. ΣΥΓΓΡΟΥ


        ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1835, ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ.
       ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΥΠΗΡΧΑΝ  ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ  "ΓΡΑΜΜΑΤΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ'ΜΕ ΤΟΥΣ "ΓΡΑΜΜΑΤΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ"ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ.
    ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ  ΕΤΟΥΣ  1841, ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ (ΑΠΟ ΤΟ 1840)  Δ.Σ. ΨΑΧΝΩΝ, Ο ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΚΡΙΕΖΗΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 50 ΔΡΑΧΜΩΝ. ΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΛΥΠΤΕ ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ..
                     ΤΟ ΕΤΟΣ 1845 ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΑΠΙΩΤΗΣ Δ. ΠΡΙΟΝΑΣ.
             Α΄ΤΑΞΗ ΤΟΥ 1934-1935
                                     Η παλαιότερησχολική φωτογραφία από το Δημ. σχ. Ψαχνών
                                                                                               ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

        ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ  ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ  ΠΡΩΙ (4 ΩΡΕΣ) ΚΑΙ ΤΟ  ΑΠΟΓΕΥΜΑ (2 ΩΡΕΣ).  
    (ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΑ ΕΧΩ ΧΑΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ)

                                     1936-1937- 1ο Δημοτικό σχολείο Ψαχνών, με την αείμνηστη δασκάλα, Χρυσή
                                                                                 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)
                              1ο Δημοτικό σχολείο Ψαχνών - έτος 1938-1939- δάσκαλος, παπα-Βασίλης Χειμωνας 
                           (μπροστά απ'ο την κεντρική πόρτα του σχολείου, όπου σήμερα  έχει αντικατασταθεί)
                                                                       ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΗΤΑΝ:

    ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΕΖΗΣ  1840
    Δ. ΠΡΙΟΝΑΣ                        1845
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΠ. ΚΑΜΠΙΩΤΗΣ, ΔΙΔΑΞΕ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1901 ΕΩΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1936,.
    ΧΡΥΣΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ-ΜΠΑΡΣΑΚΗ,
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ,
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΡΕΤΖΟΣ,
    ΠΑΠΑ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ,
    ΠΑΠΑ-ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΛΑΗΣ.
    
                                                                         Σπάνια φωτογραφία  & πολύόμορφητου 1938  
    26/5/1938
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)
       Μονοήμερηεκδρομή στο Μαραθώνα του 1ου Δημοτικού σχολείου Ψαχνών με τη  δασκάλα,  Γεωργία  και τις δυο μαθήτριες Ρίτα Κ. & ΚατερίναΓατσή-Μπισμπικοπούλου.
    Πίσω απο τις εικονιζόμενες φαίνονται οι υπόλοιποι δάσκαλοι και τα παιδιά.
     Η μετακίνηση  παιδιών  και δασκάλων είχε γίνει με  το τρένοΧαλκίδας - Αθήνας.
                                                                                    Γυμναστικές επιδείξεις- Ιούνιος 1939
                                                                                                ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)
        Οι εκδηλώσεις λάμβαναν χώρα στην αλάνα, όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Ψαχνών.  Οι συγκεκριμένες είχαν οργανωθεί  με επιμέλεια  (φαίνεται απο τα ρούχα των κοριτσιών τα οποία είχαν ραφτεί για τη  γιορτή) απο τους δασκάλους και κυρίως  τον καθηγητή της γυμναστικής  
     Δ. Πρεβενά, και ήταν οι τελευταίες αυτής της  χρονικής περιόδου, διότι την επόμενη χρονιά η Ελλάδα έχει Γερμανική κατοχή.
    Τις παρακολούθησαν όλο το χωριό, με επικεφαλή  τον πρόεδρο Βασιλειο Μπαρσάκη  και τους Κοινοτικούς Συμβούλους, καθώς και τους ιερείς, παπα-Γιώργη Κούρνη  και παπα-Βασίλη Χειμώνα (δάσκαλος)



     ΙΟΥΝΙΟΣ 1954
    ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ 
       (ΑΡΧΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Β.Σ. ΔΟΥΔΑΛΗ)


             ΙΟΥΝΙΟΣ 1973,  Ε΄ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΨΑΧΝΙΩΤΗ ΔΑΣΚΑΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΣΑΜΗ,
     Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΔΑΞΕ  ΚΑΙ  ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ. ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ  ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ . ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΑΥΤΗ  ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ  ΜΕ ΖΗΛΟ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ  ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ.

                                                            (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

                                    1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ Α΄ ΤΑΞΗ 1974-1975
                                                                                              ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ
        ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
                                         Β.Μ.                      
                                 ΚΑΛΗ ΚΑΙ  ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016


    Ο ΤΡΥΓΟΣ

    $
    0
    0
         ΣΤΗ ΜΕΣΑΠΙΑ ΚΑΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ  ΤΡΥΓΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ   ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ. ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΡΕΣ ΧΑΡΑΣ, ΓΛΕΝΤΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ.

     
    
    ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΄30
    ΑΡΧΕΙΟ: ΜΑΙΡΗΣ ΧΟΥΛΙΕΡΗ
    ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΜΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
     ΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΑΡΧΙΖΑΝ ΝΩΡΙΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΙ, ΝΑ ΠΛΗΘΟΥΝ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ  ΝΑ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ.
     ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ ΚΑΙ ΑΣΠΡΙΖΑΝ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΗ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΡΕΛΙΩΝ. ΤΑ ΚΟΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΒΑΝΑΔΕΣ  ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥ "ΡΟΔΙΤΗ"ΚΑΙ ΤΗΣ "ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ" ΚΥΡΙΩΣ.      

    Ο ΤΡΥΓΟΣ ΑΡΧΙΖΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ  ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ. ΑΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΕΦΤΑΝΑΝ ΤΟΥΣ 12-14 ΑΡΧΙΖΕ ΤΟ "ΠΑΝΗΓΥΡΙ"
      ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ. ΤΑ ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΣΤΕΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ

                                                                              
                                                         ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΤΙΦΤΗΣ
     
        ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΙΨΗΜΟ Ο ΜΟΥΣΤΟΣ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΑ ΒΑΡΕΛΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΙΧΑΝ ΣΤΙΦΑΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΧΙΝΟ ΚΑΙ ΜΥΡΤΙΑ.
    ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΒΡΑΖΕΙ ΓΙΑ 30 ΕΩΣ 40 ΗΜΕΡΕΣ. ΤΑ ΠΡΩΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΑΝΟΙΓΑΝ ΤΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΟΔΕΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Η ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΣΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ ΤΗ ΜΕΡΑ ΑΥΤΗ
     
     Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΗ ΜΙΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

    ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΑΜΟΥ 3

    $
    0
    0
       ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΜΟ  ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ
    ΤΟ 1944
     ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
    (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1944)  
                                      

    ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΑ  ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ  ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ.
    Ο ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ, Ο ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΙ, Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΛΑΓΟΥΤΟ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΚΟΡΠΙΖΟΥΝ ΚΕΦΙ  ΚΑΙ ΧΑΡΑ.
     
    ΕΔΩ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΤΟΘΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ  ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ "ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ"
    ΠΙΣΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙΑ.
    (ΑΡΧΕΙΟ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗ )   
         ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ.
    Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΥΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ  ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ  ΓΛΕΝΤΗΣΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΙΑΣ

    ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ

    $
    0
    0
    http://3dim-psachnon.eu/munucipality/folkmuseum
     ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΑΦΟΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ
    &
    ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 2004 ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΑΖΩΤΗ
      
    ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1900 ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΓΜΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΑΡΧΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ.
    ΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΑ ΝΤΑΒΑΝΙΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ
     ΕΔΩ  ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ & ΛΑΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ  
                                                                              

    Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΠΩΣ :
                                                                              ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

    ΟΙΚΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ                          
    
                                     
                                                                                                                                             
                                                                    ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
                                                                                       

                                                                             ΑΛΕΤΡΙ
                                                                                     


                          ΠΑΛΙΑ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 1910

                                                                         
                                                                               ΕΠΙΠΛΑ:
                                              ΚΑΝΑΠΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1900
    
    ΣΑΛΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΄20 

    ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ  ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ
    (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΣΑΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ)
      ΗΡΘΑΝ ΤΟ 1904

    ΜΠΑΟΥΛΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

    ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ 1910

    ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ

     Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ  ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ.
    Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΜΕΝΕΙ ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ,  ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΖΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ 100 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΧΡΟΝΙΑ   ΟΙ ΜΕΣΣΑΠΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΙΩΘΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

    ΟΣΟΙ ΜΕΣΣΑΠΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΛΟΥΤΙΣΤΕΙ ΓΙΑ  ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
                                              
    Β.Γ.Μ.  

    http://www.eviawelle.gr/messapia-dirfis/%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b1%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%85/

    Πολλοί ήταν αυτοί που το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο των Ψαχνών το οποίο ήταν ανοιχτό για το κοινό. Μεταξύ αυτών ήταν παιδιά της φιλαρμονικής, εκπαιδευτικοί, μαθητές του Γυμνασίου, ο πατήρ Εμμανουήλ αλλά και πολλοί ακόμη πολίτες. Συγχαρητήρια αξίζουν να δοθούν στις εθελόντριες Βασιλική Μπισμπικοπούλου και Ιωάννα Δούδαλη  όπου εθελοντικά κρατούν ανοιχτό το Λαογραφικό Μουσείο.
    Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχουμε, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό τις μεγάλες γιορτές, όποτε υπάρχει κάποια εκδήλωση, αλλά και κάποιες Κυριακές του μήνα τα πρωινά. Ενώ γίνονται συζητήσεις για να είναι ανοιχτά και τα πρωινά καθημερινές, ώστε να το επισκεφθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί τόσο από την περιοχή μας και όχι μόνο αλλά και να γίνουν και κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα σε αυτό.

    Γιώργος Πρατζίκος είναι θεολόγος και συντάκτης στο eviawelle.gr



    ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ 3

    $
    0
    0
          ΜΙΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΑΠΟΜΕΙΝΟΥΣΕΣ   ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ  ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΥΛΕΣ, ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΕΤΡΙΝΑ  ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ  ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ.
    ΑΥΛΟΠΟΡΤΑ  ΜΕ ΔΙΡΡΙΧΤΗ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΑΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

                                                   
                                                 ΑΥΛΟΠΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 1900

      Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1865, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ  ΞΑΚΟΥΣΤΟΙ ΣΑΜΙΩΤΕΣ ΠΕΤΡΑΔΕΣ.
                         ΑΥΛΟΠΟΡΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΄30  ΜΕ ΔΙΡΡΙΧΤΗ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΑΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

      ΑΠΟ ΤΟ 1885 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ  ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ  ΔΙΠΑΤΑ Η ΜΟΝΟΠΑΤΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ  ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΤΟΥΒΛΟ.
     ΑΥΛΟΠΟΡΤΑ  3 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ, 2 ΜΕΤΡΑ ΠλΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣΙΦ ΣΙΔΕΡΟ ΤΟΥ 1885
      ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΗ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΟΧΥΡΟΥ,  ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΡΙΓΥΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΨΗΛΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΜΑΝΤΡΟΤΟΙΧΟ ΠΑΧΟΥΣ 50 ΜΕ 60 εκ ΠΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.
    ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΟΠΟΡΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΤΡΑ (ΑΓΚΩΝΑΡΙ) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΝΑ ΓΝΕΘΟΥΝ, ΝΑ ΚΕΝΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙΠΟΔΟΜΑΚΤΡΟΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ.

    

     

    ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

    $
    0
    0
    ΑΠΟ
    http://psaxniwths.blogspot.gr/2015/12/blog-post_86.html?spref=fb

      Μπροστά σε μία πολύ μεγάλη απώλεια βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η κοινωνία των Ψαχνών,
    καθώς τα ξημερώματα έφυγε από κοντά μας  ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους σε ολόκληρη την πόλη,
    ο Λευτέρης Μυλωνάς....

    Ο Πρόερος του Δημοτικού μας Συμβουλίου στις 24 Ιουλίου υπέστη βαρύ  εγκεφαλικό επεισόδιο,
    και αφού αρχικά διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας,
    λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Γενική Κλινική των Αθηνών.

    Από την πρώτη κιόλας στιγμή στο πλευρό του στάθηκε ο αγαπημένος του φίλος για  χρόνια ολόκληρα Γιώργος Ψαθάς,
    ο οποίος  δεν μπορεί πιστέψει και να δεχθεί την μεγάλη αυτή  σημερινή απώλεια...

    « Η κοινωνία από σήμερα έγινε φτωχότερη. Έφυγε τόσο νωρίς από κοντά μας ένας άνθρωπος με εξαιρετικό ήθος και ντομπροσύνη, ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους τον γνώριζαν από κοντά, μαχητής της αλήθειας. Με τον Λευτέρη υπήρξαμε αρχικά φίλοι και μετά συνεργάτες και συνοδοιπόροι στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αγαπούσε τον τόπο του και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Μπορεί να έφυγε από τη ζωή, αλλά θα ζει πάντα ανάμεσα μας και με την ντομπροσύνη που τον διακατείχε θα μας οδηγεί στα βήματα μας»δήλωσε σήμερα το πρωί ο ίδιος (Γιώργος Ψαθάς)  στο ραδιόφωνο του EVIA COSMOS,
    ενώ σε επικοινωνία που και εμείς είχαμε μαζί του ο ίδιος είναι φανερά συντετριμμένος...


    Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις δεν φανέρωναν την συνέχεια που θα ακολουθούσε και όλοι πίστευαν πως ο "δυνατός"Λευτέρης Μυλωνάς θα τα κατάφερνε,
    το μοιραίο συνέβη σχεδόν πέντε μήνες μετά...

    Ο κυρ Λευτέρης πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε.
    και σήμερα τα ξημερώματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο άφησε την τελευταία του πνοή και έφυγε από κοντά μας για τους ουρανούς σε ηλικία 62 ετών...

    Κατά την διάρκειά της νοσηλείας του ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου είχε μεταφερθεί σε Ιδιωτική Κλινική στο Κολωνάκι,
    λίγο καιρό μετά όμως επέστρεψε και πάλι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο το οποίο έμελλε να είναι και ο τελευταίος του σταθμός...

    Από το πλευρό του όλο αυτό τον καιρό δεν έλειψε ο καλύτερός του φίλος και συνεργάτης του  Γιώργος Ψαθάς,
    αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, και φυσικά η σύντροφος της ζωής του  "Γιούλα"με την οποία ο Λευτέρης Μυλωνάς πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του...

    Ο Λευτέρης Μυλωνάς ο οποίος έτυχε να χάσει την πρώτη του γυναίκα δεν είχε την τύχη να κάνει παιδιά,
    και όλη του την αγάπη την έδωσε όλα αυτά τα χρόνια  στον Δημήτρη (γιος της συντρόφου του),
    ο οποίος για τον κυρ Λευτέρη ήταν το παιδί που δεν είχε την τύχη να κάνει με την πρώτη του γυναίκα....

    Ο Λευτέρης Μυλωνάς ήταν συνταξιούχος Αστυνομικός,
    και η ενασχόλησή του  με την τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινάει το 2002.
    Τότε ως υποψήφιος με τον συνδυασμό του Θανάση Καλαβρή ο ίδιος εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος,
    στην συνέχεια επανεκλέχθηκε με τον συνδυασμό του Γιώργου Λαφαζάνη,
    ενώ στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές του 2014 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος  με τον συνδυασμό του Γιώργου Ψαθά.

    Οι αγώνες που έκαναν μαζί για να κερδίσουν την Δημαρχία ήταν τεράστιοι,
    και θυμόμαστε χαρακτηριστικά τον κυρ Λευτέρη στην παρουσίαση του συνδυασμού του Γιώργου Ψαθά στην κεντρική πλατεία Ψαχνών,
    να λέει χαρακτηριστικά την ώρα που ο Γιώργος Ψαθάς τον παρουσίασε κρατώντας τον γερά από το χέρι:
    "Πάμε παιδιά ή τώρα ή ποτέ....!"

       (χαρακτηριστική φωτογραφία από την παρουσίαση του συνδυασμού του Γιώργου Ψαθά)

    Ο Λευτέρης Μυλωνάς ως ο ιδανικότερος ορίστηκε από τον Δήμαρχο Γιώργο Ψαθά Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων,
    και ο ίδιος τίμησε τον ρόλο του και με το παραπάνω για όλα τα Δημοτικά Συμβούλια τα οποία συμμετείχε....

    Ο Λευτέρης Μυλωνάς ο οποίος προσπάθησε με την όλη  τιμιότητα,την υπευθυνότητα,το κύρος και το ήθος  που τον διέπρεπαν  πάντα,
    να φέρει  την τάξη και τον σεβασμό σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και να τηρεί στο έπακρον όλους τους κανονισμούς,
    η τελευταία φορά που κάθισε στην έδρα του Προέδρου ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο της  15ης Ιουλίου....




    Η κηδεία του Λευτέρη Μυλωνά θα γίνει αύριο στις 14:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

    Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του Λευτέρη Μυλωνά.
    Το κενό το οποίο θα αφήσει πίσω του ο κυρ Λευτέρης είναι τεράστιο και δυσαναπλήρωτο,
    και ελπίζουμε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του...
    Κυρ Λευτέρη καλό ταξίδι και καλό παράδεισο...
    Θα σε θυμόμαστε πάντα....

    Σταμάτης Ρουσόδημος
     

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ (1)

    $
    0
    0
                            ΦΥΤΕΥΣΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ  ΄60
    ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ  ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 1828 
    ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 

    ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ ΠΡΩΤΟΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ.

     (ΣΤΗ ΘΕΣΗ  ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΠΟΥ ΣΩΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ)





    ΚΕΙΜΕΝΟ :Β.Γ. Μ

    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

    $
    0
    0
    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.eviawelle.gr/messapia-dirfis/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CE%B9-%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B5%CF%81/
    Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην περιοχή μας, όπως στα Ψαχνά και στην Καστέλλα, έχουν ανακαλυφθεί πρωτοχριστιανικοί τάφοι σε διάφορες περιπτώσεις εργασιών που γίνονται συνήθως σε έργα του Δήμου. Επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει, σήμερα εδώ στο eviwelle θα δώσουμε την εξήγηση η οποία οφείλεται σε ιστορικές καταγραφές.
    Η περιοχή της Μεσσαπίας κατοικείται ανελλιπώς περίπου από το 6000 π.Χ και αυτό με βάση ιστορικών και αρχαιολογικών καταγραφών και ευρημάτων. Συγκεκριμένα όμως θα ασχοληθούμε με την Ρωμαϊκή περίοδο η οποία εξηγεί την εύρεση των συγκεκριμένων τάφων στην περιοχή μας.
    Σύμφωνα λοιπόν με καταγραφές στα πρώτα χριστιανικά χρόνια και ύστερη ρωμαϊκή περίοδο στην περιοχή της Μεσσαπίας υπάρχει ρωμαϊκός οικισμός, ο οποίος τοποθετείται στην περιοχή «Μπότσικα»,  Ο οικισμός αυτός εκτείνεται στο σημείο του λόφου, που βρίσκεται το σημερινό εργοστάσιο και πέριξ αυτού.
    Σύμφωνα με τα όσα έχουν διερευνηθεί πρόκειται για έναν φτωχό οικισμό, όπου ο πληθυσμός του, αποτελείται κυρίως από αγρότες και κτηνοτρόφους. Πιστεύεται ότι τα κτίρια που τον αποτελούσαν ήταν κατά το κοινώς λεγόμενο φθηνές κατασκευές της εποχής, οι οποίες λόγω των υλικών τους δεν άντεξαν και στον χρόνο. Τα σημεία όπου βρέθηκαν οι τάφοι στην Καστέλλα και στην περιοχή του Αγίου Βλασίου, θεωρητικά πάντα ήταν αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε «έξω από την πόλη». Ο πληθυσμός λοιπόν συνήθιζε τους νεκρούς του να τους ενταφιάζει σε περιοχές που βρίσκονταν έξω από την πόλη και πιθανότατα είχαν οριοθετηθεί ταφικός χώρος κατά το κοινώς λεγόμενο νεκροταφεία.
    Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και ε συζητήσεις που  έχουμε κάνει με αρκετούς από αυτούς, οι τάφοι είναι λιτοί και αρκετά φτωχικοί σε ευρήματα (μόνο οστά) λόγω  της οικονομική κατάστασης στην οποία διαβιούσε ο τότε πληθυσμός της περιοχής.
    Πιθανότατα να πρόκειται για τάφους Χριστιανών καθώς ο τρόπος ταφής των νεκρών έχει ως χαρακτηριστικό νόημα την τοποθέτηση της σορού από την Ανατολή προς τη Δύση, ώστε ο νεκρός να «ατενίζει» την Ανατολή.Γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα τον χριστιανικό τρόπο ταφής.
    Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σταθούμε, είναι το γιατί παρατηρούνται οστά τα οποία είναι παιδιών και νέων ανθρώπων. Η εξήγηση σύμφωνα πάντα με τους ιστορικούς είναι απλή. Φτώχεια, ισχνοί πόροι, κακή σίτιση, ασθένειες, επιδημίες και μικρό προσδόκιμο ζωής που προσδιορίζουν την συγκεκριμένη περίοδο.
    Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, αυτό το οποίο αναδεικνύουν αυτές, ή έστω και τυχαίες, ανασκαφές είναι ότι ο τόπος μας έχει ένα μεγάλο ιστορικό παρελθόν.

    ΠΑΛΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ

    $
    0
    0
    ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ" (ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ)

    Νικόλαος  Σπ. Καρατζάς
    Ιστορικός – Αρχαιολόγος, ΜΑ
    1. Εξαιρετικά χρήσιμη και αναλυτική η παρουσίαση του οικιστικού αυτού θησαυρού που στολίζει την Κεντρική Πλατεία μας. Η ανάδειξη λειτουργικών λεπτομερειών των οικημάτων είναι πολύτιμη για την λαογραφική ιστορία της πόλης. Το δέσιμο της συγκεκριμένης Αρχιτεκτονικής με την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης ανεπανάληπτο. Ολα τελούν σε αρμονία. Τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της Πλατείας θα την αναδεικνύουν χρόνο με τον χρόνο και στις επόμενες γενιές όλο και περισσότερο. Το πιο σημαντικό όμως είναι να πληροφορηθούν οι πολίτες ότι γι αυτά τα σπάνια αριστουργήματα κάποιοι/ες που ήταν τότε μειοψηφία εδωσαν μάχη για να διατηρηθούν και να μην γκρεμιστούν από τις μπουλντόζες. Αυτό που σήμερα είναι αυταπόδεικτο, η ομορφιά, και οικιστική μοναδικότητα των κτιρίων, ήταν τότε το ζητούμενο ! Μόνη και έρημη η εκκλησία της Μεταμόρφωσης χωρίς αυτά τα μοναδικά ιστορικά κτίρια θα ήταν απαράδεκτο ατόπημα ! Τώρα όλα βρίσκονται σε αρμονία, η εκκλησία, τα κτίρια, ο περιβάλλον χώρος, οι πολιτιστικές δραστηριο΄τηες που αυτά φιλοξενούν. Επιπλέον στον πρωτοπόρο Επιστήμονα και Ευεργέτη Πρύτανη Φύλλιο Κεραμιδά, που λόγω της δωρεάς του οφείλουμε αυτή την κατάκτηση,αφού υπηρξε η αφορμή να σκεφτεί ο Δήμος τι θα κάνει με το δωρηθέν οίκημα, οφείλουμε αιώνια τιμή και ευγνωμοσύνη ! Ενα άλλο σπίτι με σπάνια οικιστικά χαρακτηριστικά, σπάνιο αρχοντικό της εποχής, βρίσκεται λίγο πιο πέρα από την Πλατεία και ανήκει στους κληρονόμους της οικογένειας Δούδαλη. Νίκο, συγχαρητήρια για την δουλειά σου, όπως και για την εθελοντική σου προσφορά στην ανάδειξη του λαογραφικού πολιτισμού της πόλης μας ! Για να αγαπήσεις κάτι πρέπει να το γνωρίσεις στη λεπτομέρεια, να το ζήσεις, να το κάνεις δικό σου και αυτά τα κτίρια, με τις δραστηριότητες που φιλοξενούν είναι τα σπίτια του κάθε Ψαχνιώτη !!! Γιώργος Αντ. Γεωργίου Βρυξέλλες 

        

    ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΩΡΟΓΡΑΦΙΑ

    $
    0
    0

                                              1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ
                                                      (ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ)


    10 ΜΑΙΟΥ 1973
    ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ  ΔΑΣΚΑΛΑ  ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΜΗ
    (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

    ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1835, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ  ΤΗΣ 12/24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1835 .

    ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1840 ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
    ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
    ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΡΟΝΗΛΕΩΝ.
    (ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΑΝΗΚΟΥΝ  ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ)

    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΜΑΤΕΙΑ ΕΔΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΑΝΗΓΕΙΡΕ  ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ  ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ.

    ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1841Ο ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΕΖΗΣ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ 50 ΔΡΑΧΜΩΝ. 
    ΠΗΓΗ:
    (Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ 1833-1850 του ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΑΒΥΙΔ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΕΥΒΟΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)

    ΤΟ ΕΤΟΣ 1845, ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΑΠΙΩΤΗΣ Δ. ΠΡΙΟΝΑΣ


    Β.Γ.Μ.






    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ 1947

    $
    0
    0
    ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΤΕΣ  ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΚΟΠΙ
                                                                                                   ΑΡΧΕΙΟ: ΔΗΜΗΤΡΑΣ  ΠΟΛΥΖΩΗ ΧΕΙΜΩΝΑ

        Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι προσκυνητές ξεχύνονταν στη γύρω περιοχή του Προκοπίου, έπιναν τον καφέ τους στα καφενεία του χωριού, έστρωναν κάτω από τα πλατάνια και γευμάτιζαν με  τα φαγητά που είχαν  ετοιμάσει από το σπίτι τους, τραγουδούσαν και χόρευαν μέχρι το απόγευμα όπου σιγά σιγά έπαιρναν το δρόμο του γυρισμού. 
       Το πανηγύρι στη μνήμη του Αγίου  Ιωάννου του Ρώσου ήταν και είναι  από τα πιο σημαντικά της βορείου και κεντρικής Εύβοιας με πανελλαδική απήχηση.

    Β.Γ.Μ

    Viewing all 334 articles
    Browse latest View live




    Latest Images