Quantcast
Channel: ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - παραδόσεις, ήθη, έθιμα της Μεσσαπίας
Viewing all 334 articles
Browse latest View live

H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

$
0
0
ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ  ΒΑΠΤΙΣΤΗ

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ 16 ου ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΥΝΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΥΣΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ!
 ΙΕΡΕΑΣ ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΑΡΛΑΣ,
 ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΄80.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ













Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

$
0
0



                                                    Σχολιασμός Γιάννη Ρουσόδημου:
 Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει την Γέφυρα των Ψαχνών το καλοκαίρι του 1937.
Στη φωτογραφία διακρίνονται Ψαχνιώτες οι οποίοι γυρίζουν από γάμο ή από βάπτιση
Στο βάθος και μπροστά από την άμαξα (κάρο) και τα κεφάλια των ζώων διακρίνεται το καμπαναριό του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας της Καστέλλας.
Το "τυμβόχτιστο" σημείο που διακρίνεται στον πρώτο αριστερά στύλο σώζεται μέχρι σήμερα πίσω από το περίπτερο του Γιώργου Ρουσόδημου.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΡΑΠΤΑΚΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.messapianews.gr/

Σπυρος ΡαπτακηςΜία διευκρίνηση επειδή η φωτογραφία είναι από το προσωπικό μου αρχείο, το καμπαναριό ειναι της Αγιασωτήρας όπως έλεγαν την Μεταμόρφωση του Σωτήρα οι Ψαχνιώτες και τα κυπαρίσσια ήταν απέναντι από το σπίτι του Επαμεινώνδα Σπυρόπουλου ή Αγγλία όπως τον έλεγαν,τα οποία πρόλαβα στα παιδικά μου χρόνια. Επίσης το κάρο ή αραμπάς όπως έλεγαν το συγκεκριμένο τύπο έχει παραπέτα (πρόσθετα κάγκελα) τα οποία έβαζαν στα κάρα κατά την περίοδο του θέρους για να μεταφέρουν θημωνιές από τα χωράφια που θέριζαν στα αλώνια.



Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΤΩΝΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΡΑΣΟΝΤΑΣ" Η "ΚΑΛΚΑΝΤΡΙ'.

ΦΩΛΙΑΣΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ,  ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΥΜΑΛΙ, ΑΠ΄ΟΠΟΥ  Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ.
 ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ 

 ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ  ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΕΚΛΗΣΙ  ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

ΤΟ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΣΟ ΣΤΑ  ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ  ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΙΣ  22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1944,  ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ.

                                    ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΙΣ  1 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 Xeimona Dimitraτο απογευμα του εσπερινου πηγαιναμε με τα ποδια και ξεδιψαγαμε στο πηγαδι της αυλης οπου το νερακι ειχε νοημα να το βγαλουμε μονοι μας! και ολοι πιναμε απο το ιδιο κυπελο που ηταν δεμενο στα σιδερα του πηγαδιου! και ανημερα!! το πρωι στην εκκλησια το βραδι στο ΠΑΖΑΡΙ!........ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ!!!!!!!!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 2 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0
1973
  ΟΙ ΨΑΧΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΜΕ ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ( ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ).
      ΓΛΕΝΤΟΥΣΑΝ  ΓΙΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΙ ΗΤΑΝ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΟ.   ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ, ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ, ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΑ ΚΟΣΜΟ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΑΝ ΣΤΑ "ΟΡΓΑΝΑ",ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΟΔΕΙΑ.
ΑΡΧΕΙΟ Α. Γ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ 
                                                            ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τους θυμάμαι, αυτούς που χορεύουν, όλους....
Παζάρια...μαγική λέξη στα Ψαχνά της παλιάς εποχής...
Οργανα στου Μπαρσάκη και στου Ψύλλου...
Που' σαι Ντάλιο με τα ωραία σου ! Ο λατρευτός μου στα Drums
Λεφτά στα Οργανα, Σειρά για τον χορό... Γλέντια ως το πρωί !
Μετά το χορό, στα χωράφια όλη μέρα και το βράδυ, μια απ' τα ίδια !
Χαρούμενες φωνές παντού, βόλτα στο ποτάμι... Νυφοπάζαρο !
Ερχονταν και οι κούνιες, αργότερα τα αυτοκινητάκια εκεί που είναι σήμερα το Κέντρο Υγείας...
Τα Ψαχνά χαρούμενα όσο ποτέ, και οι άνθρωποι ευτυχισμένοι και αυτάρκεις, η κοινωνία αγαπημένη μια γροθιά, όχι άδεια και μελαγχολική, όπως σήμερα !

Τι δεν θυμίζουν αυτές οι φωτογραφίες !

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0


               Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΜΠΟΣ ΨΑΧΝΩΝ - ΚΑΣΤΕΛΑΣ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄50.
   .
ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ (ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΄80 ΚΑΙ ΠΡΙΝ) Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΗΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.  ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ  ΕΚΤΕΝΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ. 
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, Η ΓΕΩΡΓΙΑ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ  ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
 
ΑΡΧΕΙΟ Α.Γ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0
                      ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΑ ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

            
ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΑΒΟΥ ΚΟΝΤΑ  ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΜΠΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ  ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΣΠΗΛΙΑΣ ΓΕΜΑΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑΙΣΚΟΣ ΜΕ ΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

    ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΙΣΚΟΥ ΟΠΟΥ ΠΙΣΩ  ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΤΕΙ ΤΟ 1920, ΠΑΝΩ  ΣΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΠΑΛΙΟΥ ΝΑΟΥ.
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΑΒΟΥ.ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΤΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ  ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΜΙΚΡΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ  ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ

ΤΟΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ,  ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ "ΦΥΣΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ' ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ .

ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΜΠΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ  ΤΟ  ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΑΒΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ  ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΝΑΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


ΕΝΑΣ ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.

ΦΩΤΟ: Ν. Ν. ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ

ΑΠΟ http://www.messapianews.gr/

Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στο ναό της Αγίας Κυριακής, με ένα υπέροχο φωτογραφικό υλικό, έκανε η ιστολόγος του "Ψαχνά Ευβοίας"

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- 10 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0
http://1.bp.blogspot.com/-52nn2xCX_KA/Tw_0lKwYqkI/AAAAAAAAB9s/V2OfEq8BBPU/s1600/%CE%A0%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%82.JPG


                  ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1920

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ  ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΔΟΣ  ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ  ΛΥΚΕΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ. 
ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΑΜΑΞΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΨΑΧΝΩΝ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΙ ΠΟΥ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ. ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΜΠΑΙΡΕΝΟΥΜΕ  ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝ ΩΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΡΑΠΤΑΚΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ   http://www.messapianews.gr/

 Σπυρος ΡαπτακηςΝα συμπληρώσω ότι το εκκλησάκι είναι στην μνήμη του Αγίου Διονυσίου και γιορτάζει στην μνήμη του 17 Δεκεμβρίου και 24 Αυγούστου στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου, επίσης το ξύλο που είναι πάνω στο μαγγάνη λέγεται ''αλεσσά'' και εχει και στην δεξιά πλευρά όπως το βλέπουμε και βαρίδι για να ισορροπήσει το βάρος του ξύλου,επίσης βλέπουμε στην αλεσσά να είναι ζεμένα ένα γαϊδούρι και ένα μουλάρι πράγμα που σημαίνει δύο τινά,ή τα νερά λόγο καλοκαιριού έχουν κατέβει βαθιά και έχουν προσθέσει πιο πολλούς κουβάδες και χρειάζεται περισσότερη δύναμη, ή θα πότιζαν όλη μέρα και για το ένα ζώο ήταν κουραστικό οπότε έζευαν και το άλλο για βοήθεια,επίσης τα μικρά παιδιά της οικογένειας ήταν αυτά που ''βάραγαν μαγγάνη '' όπως έλεγαν την δουλειά αυτή από τεσσάρων χρονών και πάνω για ατελείωτες ώρες πάνω στο ζώο που έφερνε γύρω την αλεσσά για να μην σταματά. Αυτό γινόταν από ανατολή μέχρι δύση ηλίου και πολλές φόρες και τη νύχτα!!!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 12 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0


ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 1470 Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΑΠΟ 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ  Β΄ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΗ ΚΑΙ 300 ΠΛΟΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΜΕΧΜΕΤ Β΄.


             ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΠΕΤΡΙΤΣΑ" ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ, 13ου ΑΙΩΝΑ
 

 ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΩΣ ΒΙΓΛΕΣ.
                     ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ  ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΡΙΑΔΑ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ,  ΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ  ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΡΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΙΤΑΣ  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΚΑΣΤΡΙ
ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΤΕΙΧΟΙ

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΟ 1470, ΤΟΥ Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

$
0
0


 ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ



 Η   πολιορκία και πτώση της Χαλκίδας  στα χέρια του αιμοβόρου Μεχμέτ  του Β !

Η ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ


Η πολιορκία της Χαλκίδας το 1470 από τον αιμοβόρο και κατά τις πηγές ψυχο-ανώμαλο κατακτητή Μεχμέτ τον Β Μεχμέτ Καταστροφέα, ή κατά το προσωνύμιο που του απέδιδαν οι βυζαντινοί Μωάμεθ Β του Πορθητή (που τον κολάκευε μάλιστα), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα όχι μόνο για την Εύβοια, αλλά και  την  παγκόσμια ιστορία.

Η πολιορκία, άλωση  της Χαλκίδας, θεωρείται μάλιστα κατά τους ιστορικούς πολύ σημαντικότερη με στρατιωτικούς όρους ακόμη και από την άλωση της Πόλης. Ο Μεχμέτ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές ιστορικών, όπως του Ραφαήλ Διαμαντή,  έφτασε στην Εύβοια με στρατό 300.000 γενιτσάρων και άλλων άτακτων στιφών, ότι αγριότερο δηλαδή διέθετε  στο στράτευμα του. Σύμφωνα με άλλες πηγές το στράτευμα αριθμούσε 100.000. Ακόμη και στην άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν χρησιμοποιήθηκε τόσος πολύ στρατός. Στόχος να αφανιστεί η Εύβοια και να σβήσει από το χάρτη η Χαλκίδα και οι Ενετοί.

Η Χαλκίδα και ολόκληρη η Εύβοια έπεσε στην κυριαρχία των Ενετών το 1204. Ονόμασαν την Εύβοια και την Χαλκίδα Negreponteπου σημαίνει μαύρη γέφυρα από το χρώμα της ξύλινης γέφυρας που κατασκεύασαν στην Χαλκίδα και ένωνε το νησί με την Στερεά.

Η πολιορκία της Χαλκίδας δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τους Τούρκους. Κράτησε μέρες. Οι Ενετοί και ο Αρχηγός τους PaoloErizzoπάλεψαν σαν λιοντάρια για να μην την παραδώσουν και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι Ενετοί λάτρευαν την Εύβοια  και είχαν εξομοιωθεί με τον πληθυσμό ύστερα από 2 αιώνες κυριαρχία και δεύτερον γιατί είχαν ζωτικά συμφέροντα στο νησί που ήταν πλούσιο σε πρώτες ύλες και παραγωγή από τότε. Επιπλέον στην Εύβοια οι Ενετοί και με  μαστόρους, τους καλύτερους στον κόσμο,  είχαν φτιάξει μια σειρά από οχυρωματικά έργα και έργα μεγάλων υποδομών, που δεν ήθελαν να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Πράγματι, η Εύβοια και η Χαλκίδα αποτελούσε στη διάρκεια της βενετοκρατίας, σημαντικό εμπορικό σταθμό, οργανωμένο κατάλληλα από τους Βενετούς για να διευκολύνει τις συναλλαγές των εμπόρων με την κεντρική και νότια Ελλάδα, τις Κυκλάδες και Κρήτη, την Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Ηταν αξιόλογο, νευραλγικό διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων και χρησίμευε συγχρόνως για τη συγκέντρωση και αποθήκευση των υφασμάτων που εισάγονταν από τη δύση και αποτελούσαν ένα από τα πιο ακριβά είδη της Ευρωπαϊκής αγοράς. Οι κάτοικοί της απολάμβαναν μια σχετική αυτοδιοίκηση και ζούσαν σε μια σχετική άνεση, παράλληλα με μια ισχυρή κοινωνική τάξη των ευγενών της Δύσης που άκμαζε.

Η βενετοκρατούμενη Εύβοια αποτελούνταν από δύο φέουδα. Το πρώτο φέουδο ίσως πρέπει να ταυτιστεί με τα κτήματα του σημερινού οικισμού Πούρνος και γενικότερα τα κτήματα της περιοχής Δίρφυος που έφταναν μέχρι και την Μεσσαπία. Το δεύτερο ήταν τα κτήματα του σημερινού οικισμού Καλημεριανών.



Το ενδιαφέρον για την Εύβοια και η ηρωική τους αντίσταση εξηγείται επίσης και από το γεγονός ότι οι Βενετοί δεν άφησαν τον Βενετό Φρούραρχο αβοήθητο αλλά έστειλαν και σημαντικές ενισχύσεις, που ήταν αδύνατο όμως λόγω του υπερβολικού στρατεύματος των άγριων Τούρκων κατακτητών να σώσει την κατάσταση.
Τον Ιούνιο του 1470ο τουρκικός στόλος με πάνω από 300 πλοία με περίπου 60-70.000 άνδρες εισέπλευσε  στο Νότιο Ευβοικό και αγκυροβόλησε δίπλα στη σημερινή συνοικία της Χαλκίδας Βούρκο. Στις 18 Ιουνίου έφτασε και άλλο ισχυρό τουρκικό στράτευμα με επικεφαλής τον ίδιο τον Μεχμέτ ή Μωάμεθ τον Πορθητή. Οι υπερασπιστές της Χαλκίδας, αν και μειονεκτουσαν σημαντικά αριθμητικά, απόρριψαν τους όρους παράδοσης του Μωάμεθ. Οσο βρισκόνταν σε πολιορκία η Χαλκίδα, τουρκικό ιππικό ξεχύθηκε σε πολλές περιοχές της Εύβοιας και στον πλούσιο κάμπο της Μεσσαπίας και επιδίδονταν σε λεηλασίες και σφαγές. Η Χαλκίδα αντιστέκονταν λυσσαλέα για μέρες !
12 Ιουλίου 1470. Η Χαλκίδα,  ύστερα, από τόσες μέρες σκληρή πολιορκία, πέφτει στα χέρια του ανελέητου, αιμοβόρου Μεχμέτ του Β. και γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίας. Η καταστροφή και άλωση της Χαλκίδας δεν έχει όμοιο. Ηταν 2 και τρεις φορές χειρότερη από την άλωση της Πόλης ! Η γέφυρα του Νεγρεπόντε  κάηκε, ο πληθυσμός κατασφαγιάστηκε οι κραυγές των διωκομένων ακούγονταν μέχρι μακριά τον κάμπο. Στην πόλη  δεν έμεινε, κυριολεκτικά ζωντανός κανένας Ενετός,  τα ανήλικα αγόρια και οι κοπέλες δόθηκαν στα χαρέμια των αξιωματικών του Μεχμέτ για ηδονές, και ο ίδιος διέταξε τη φρικτή εκτέλεση του Διοικητή Erizzo. Η λύσσα του Μεχμέτ ήταν τέτοια  για την ηρωική αντίσταση που πρόβαλλε ο Erizzoκαι για τις χιλιάδες απώλειες ανδρών που του προκάλεσε, ώστε ζήτησε παραδειγματική τιμωρία.

Πρώτα τον παραπλάνησε ζητώντας να παραδοθεί δίνοντας του μάλιστα  ένορκη υπόσχεση. Όμως πως είναι δυνατόν ένας τέτοιος αδίστακτος κατακτητής να τηρήσει τον λόγο του;

 Ο Διοικητής PaoloErizzoεκτελέστηκε με διαταγή του ίδιου του Σουλτάνου με τον φρικτότερο τρόπο που γνώρισε η ιστορία, που απεικονίστηκε μάλιστα ακόμη και σε πίνακες ζωγραφικής αιώνες μετά.  Δια πριονισμού και εις δύο μέρη!

Μετά την κατάληψη της Χαλκίδας, οι Τούρκοι εύκολα καταλάβανε και το υπόλοιπο νησί. Τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας τις είχανε καταλάβει από τα τέλη Ιουνίου με ένα απόσπασμα ιππικού όσο διαρκούσε η πολιορκία της πόλης. Μετά την άλωση της Χαλκίδας έπεσε και η Κάρυστος και οι Τούρκοι κατέλαβαν τα φρούρια των Βασιλικών, του Αλιβερίου, της Κύμης, της Αιδηψού και των Στύρων.

12 Ιουλίου 1470: Αλωση της Χαλκίδας.  Η φρικαλεότητα σε όλο της το μεγαλείο !  Μια από τις μεγαλύτερες πολιορκίες της παγκόσμιας ιστορίας !  Η Χαλκίδα έπαψε να λέγεται Negreponteαπό τότε, έμεινε έρημη για χρόνια, γυμνή από το μεσαιωνικό της παρελθόν και τα τείχη της ξεθεμελιώθηκαν. Οι Τούρκοι αφάνισαν ότι θύμιζε την ενετοκρατία !  Ηταν η ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά της Χαλκίδας που ύστερα από χρόνια  αποκατέστησε μια τέτοια πρωτόγνωρη φρικαλεότητα που γνώρισε η νύφη του Ευβοϊκού από τον αδίστακτο, ανισσόροπο κατακτητή της  !

 Για την ιστορία της Χαλκίδας στις  12 Ιουλίου 1470, 



Σημείωση: Οι βιβλιογραφικές πηγές  του παρόντος αντλήθηκαν από το siteHellasontheweb, καθώς και από τα siteswww.servitoros.gr/evia, elwikipedia, orgκαι το siteτου 4ουΓενικού Λυκείου Χαλκίδας

 Γιώργος  Γεωργίου, Βρυξέλλες 12 Ιουλίου 2013. 

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0
           ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ 
(15-7-1821)

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,  14 ΙΟΥΛΙΟΥ 1821ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΨΑΧΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ, ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ,  ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ,  ΟΠΩΣ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ, ΠΑΝΟΣ ΔΟΥΔΑΛΗΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.
 
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ, ΚΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,  ΜΠΑΛΑΛΟΣ , ΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΗΝΑΝ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ ΟΥΡΔΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΔΙΟΤΙ  ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ  ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ.
 ΜΕΤΑ ΤΗ  ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ , ΠΗΡΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ  ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ, ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ .
ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ  ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ

0 ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ  ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

 
ΕΥΤΥΧΩΣ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΝ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΗΚΑΝ  ΣΕ ΑΤΑΚΤΗ ΦΥΓΗ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1821

$
0
0
    
ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μνημόσυνο στους  Αγωνιστές των Βρυσακίων:
Ποιοί ήταν οι γνωστοί - άγνωστοι ήρωες ?  Πόσοι και ποιοί  προέρχονταν από την Μεσσαπία ?
Είχα και παλιότερα καταπιαστεί με την ιστορία της Μεσσαπίας, όπως και άλλοι εκλεκτοί συμπολίτες αλλά και ιστορικοί. Θεωρώ όμως, χρέος τιμής να φωτίσω φέτος,  στη μνήμη των αγωνιστών στα Βρυσάκια, κάποιες πτυχές που δεν έχουν καλά ξεδιπλωθεί.
Το χρωστούμε σ΄αυτούς που αγωνίστηκαν αψηφώντας τη ζωή τους  να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και περασαν στην ιστορία σαν ήρωες. Η μνήμη τους σήμερα, που η  Ελλάδα διανύει δύσκολες στιγμές, πρέπει να΄ναι ζωντανή. Αυτά τα παλληκάρια ήταν από τα δικά μας σπίτια, τη «δική μας που λέμε αυλή», άνθρωποι σαν και μας,  χωρίς όμως συμβιβασμούς, και μικροπρέπειες αλλά με μεγάλη ανδρεία ! 
Αψηφούσαν μέσα στο κατακαλόκαιρο τη ζωή τους  και με το γιαταγιάνι στα Βρυσάκια, αλώνιζαν για την ελευθερία !!
Σ’ αυτούς λοιπόν οφείλω μια καταγραφή στη μνήμη τους. Ισως να παραλείψω, άθελά μου, μερικούς  και ας με συγχωρέσει η χάρη τους, άλλωστε, στη λίστα των επωνύμων, υπάρχει πάντα μια μακρά  λίστα των ανωνύμων αγωνιστών, που ίδια και περισσότερη τιμή, τους πρέπει !

                              ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ
 
15η Ιουλίου  1821: Κατακαλόκαιρο. Πρώιμα κι’ όλας η πρώτη μεγάλη σύγκρουση. Βρυσάκια: Απ’ τη μια ο έμπειρος Τούρκος Πασάς Ομέρ Βρυώνης με πλήθος στρατό τακτικό. Από την άλλη, ο έμπειρος  Καπετάν Αγγελής, ο Γοβιός ή Γοβγίνας με το λίγο όμως και άπειρο (τέτοιων συγκρούσεων) αντάρτικο στράτευμά του. Ηταν και δεν θάταν 400 παλλικάρια. 
 Για τον οπλαρχηγό της Εύβοιας Αγγελή Γοβιό ή Γοβγίνα έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Ο ίδιος ο Ανδρούτσος τον αποκαλούσε αδελφό του, έλεγε ότι ο Αγγελής ήταν ξεφτέρι στο αντάρτικο και ότι στα ζιναέτια, δηλαδή στρατηγήματα της μάχης, δεν είχε ταίρι ! Μαζί με τον Γοβιό πολέμησε και σκοτώθηκε και οαδελφός του ο Αναγνώστης. Οι Τούρκοι πήραν τα κεφάλια του Αγγελή, του Κώτσου και του Αναγνώστη και τα περιέφεραν για εκφοβισμό στη Χαλκίδα. Τα άψυχα κορμιά των τριών αγωνιστών φέρεται να κηδεύτηκαν στον Αη-Γιάννη στην Καστέλλα ! 


        Ο ΛΟΦΟΣ "ΟΥΡΔΙ΄" ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ. ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο Κώτσος Δημητρίουαπό τα Χάλια, ήταν στο επάγγελμα κρεοπώλης, και δεινός σφαγέας ζώων. Είχε κρεοπωλείο στη Χαλκίδα. Βγήκε στο κλαρί (στα βουνά ως κλέφτης), αφού από την αγανάκτησή του ξεπάστρεψε τον Αγά της Χαλκίδας, κυριολεκτικά τον έσφαξε ! Ηταν συναρχηγός του Αγγελή και διακρίθηκε για την ανδρεία του στις μάχες στα Βρυσάκια, στη Μάνικα και στα δυό βουνά.

Στα Βρυσάκια, πολέμησε μαζί με τον Κώτσο  και ο εξίσου γενναίος  αδελφός του ο Γιαννάκης. Για πρώτη φορά όμως στα Βρυσάκια πολέμησε και ο μελλοντικός ολαρχηγός της Εύβοιας Καρύστιος Νικόλαος Κριεζώτης, που έδειξε τέτοια ανδρεία, που προκάλεσε την προσοχή του Γοβιού και του Κώτσου για το τι θα μπορούσε  να προσφέρει στη πατρίδα, όπερ και μετά τον θάνατό τους έγινε.

Στη μάχη των Βρυσακίων, σύμφωνα με τις πηγές σκοτώθηκαν 70 Τούρκοι και περίπου 150 ήταν οι τραυματιες. Επί 7 ώρες γίνονταν σκληρά η μάχη και οι Τούρκοι πολιορκούσαν τους Ελληνες. Από τους Ελληνες δεν σκοτώθηκε κανένας. Τρεις φορές οι Τούρκοι επιτέθηκαν στα οχυρώματα, αλλά και τις τρεις απετυχαν. Στο τέλος οπισθοχώρησαν. Στην οπισθοχώρησή τους έπεσαν στα βαλτωδη νερά του Κωλοβρέχτη και εκεί βούλιαξαν πολλοί, ενώ 2 μεγάλα κανόνια τα εγκατέλειψαν στο δρόμο. 
Ας δούμε  και τους Μεσσάπιους πολεμιστές στα Βρυσάκια ξεκινώντας από τα Ψαχνά
Ο Πανός Δούδαλης από τα Ψαχνά πήρε μέρος με ανδρεία στη μάχη των Βρυσακίων. Ο Πανός διαδραμάτιζε ρόλου αρχηγού στην εποχή της επανάστασης στα Ψαχνά.
Ο Ορέστης Μακρήςαπό τα Ψαχνά, πολέμησε στα Βρυσάκια και στη συνέχεια υπηρέτησε σαν πρωτοπαλλίκαρο του Νικόλαου Κριεζώτη, μέχρι το τέλος του αγώνα. Ηταν ένας από τους γενναίους μαχητές στη μάχη της Ακρόπολης.
Ο Χρήστος Κεραμιδάςαπό τα Ψαχνά. Πολέμησε κι αυτός υπό τις διαταγές του Γοβγιού στα Βρυσάκια και αργότερα τάχθηκε στο πλευρό του Κριεζώτη. Ο Κεραμιδάς σκοτώθηκε στην πολιορκημένη από τον Κιουταχή Ακρόπολη το 1827.
Ο Νικόλαος  Δούδαληςαπό τα Ψαχνά. Πήρε από τους πρώτους, μέρος στην επανάσταση. Πολέμησε υπό τον Βερούση στη Βρωμούσα και τον Κοπανά. Ακολούθησε τον Γοβιό στα Βρυσάκια. Μετά τον θάνατο του Γοβιού, πολέμησε, όπως και τα περισσότερα παλικάρια στο πλευρό του Κριεζώτη σε όλες τις μάχες της Εύβοιας, Αττικής και Βοιωτίας.
Ο Ανέστης  Δούδαληςαπό τα Ψαχνά. Πολέμησε στα Βρυσάκια με τον Γοβιό. Αργότερα στρατεύθηκε στον Κριεζώτη. Του χορηγήθηκε το υπ. Αριθμό 6529 χάλκινο Αριστείο Ανδρείας.
Ο Γεώργιος Μαρμαράς από την Καστέλλα. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, στην αρχή με τον Γοβιό και μετά με τον Κριεζώτη. Του απονεμηθηκε επίσης πολεμική διάκριση υπογεραμμένη από τον ίδιο τον Κριεζώτη, η οποία, κατά τις πηγές, φυλάσσεται στο Κοινοτικό Κατάστημα της Καστέλλλας. 
 Ο ΛΟΦΟΣ" ΤΡΟΥΠΙΟ ΛΙΘΑΡΙ" ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΟΥΦΗ.
ΟΑθανάσιος Μπενίσηςαπό τη Στενή. Του απονεμήθηκε επίσης, χάλκινο Αριστειο Ανδρείας. Από τη Στενή κατάγονταν και ο Κυριακής Σαλλιάρης που πολέμησε στα Βρυσάκια.
Ο Σύρος Μυστριώτης από το Μετόχι Δίρφυος. Πολέμησε στα Βρυσάκια με τον Γοβιό, αργότερα  έπεσε μαχόμενος στη μάχη των Κήπων μαζί με τον οπλαρχηγο Τομαρά στον ίδιο προμαχώνα. 
Από τη Χαλκίδα πολέμησαν στα Βρυσάκια
ΟΓεώργιος Αδάμ, ο Ανδρέας Αποστολίδης, ο Δημήτρης Καρυδάς, ο Θωμάς Δούλης, ο Αναγνώστης Κριτσάλης, ο Απόστολος Κωνσταντίνου, ο Μέντης Τόλιας, ο Νικολαος Μπέλλιος, ο Γιάννης Μασούρης, ο Δημήτρης Σιμιτζής και ο Νικόλαος Στάμου που άλεθε στάρι στους μύλους των Πολιτικών για λογαριασμό του φρουρίου της Χαλκίδας. Επισης στα Βρυσάκια πολέμησαν και τα αδέρφια Βασίλης και Κωστής Χατζηστάμου.Ο Κωστής μάλιστα σκοτώθηκε αργότερα στο Τρίκκερι στη μάχη του Κριεζώτη με τον Ζέρβα Πασά.  Τέλος, από τη Χαλκίδα ήταν και οΧλιαχλιάς,που και αυτός σκοτώθηκε  το 1827 κατά την είσοδο του Κριεζώτη στην Ακρόπολη.
Από τα Φύλλα πολέμησαν στα Βρυσάκια
Ο Μιχελής Κασάπης, τα αδέρφια Δημήτρης και Ζήσης Καραναστάσης, ο Βασίλης Κοροπίτσης, μετρέπεια ψυχογυιός του Κριεζώτη, ο Αντώνης Καραχάλιος από τον Αγιο Νικόλαο και ο Τάσος Ντεληγιώργης από το Αφράτι.
 
Από την Αγία Αννα πολέμησαν στα Βρυσάκια
Ο Μπολοβίνος, γενναίος αγωνιστής, που μάλιστα έσωσε πολλά γυναικόπαιδα στην Αγία Αννα και στο Μαντούδι, όταν αναχαίτισε αποτελεσματικά την πρόοδο των τουρκικών στρατευμάτων υπο τον Περκόφτσιαλη. Στα ονόματα που έλαβαν μέρος στη μάχη στα Βρυσάκια, μνημονευεται και ο Καπετάν Μιχάλης απο την Στροφυλιά, ο Γιάννης Καπόλος απο την Κοκκινομηλιά και ο Τσιλιμίγκος από το Αχλάδι.  Ο Μουρούτσικοςαπό την Κερασιά,
Αλλά και ο κλήρος,  έλαβε μέρος στη μάχη των Βρυσακίων με γενναία μάλιστα συμμετοχή και αντίσταση !
Στη μάχη των Βρυσακίων πρωτοστάτησε ο Ηγούμενος  της  Μονής Γερμανού Ωρολογίου Γεράσιμος Τσαντίλης.Τη συμμετοχή του στα Βρυσάκια και σε άλλες μάχες  την πλήρωσε, όμως, ακριβά. Επειδή αυτός και οιΜοναχοί του συμμετείχαν,ρασοφόροι μεν αλλά  με νύχια και με δόντια στηνστην επανάσταση, ο Ομέρ Μπέης της Καρύστου έκαψε και αφάνισε  το Μοναστήρι ! 


Γενναίος όμως στα Βρυσάκια,  μαχητής, που έφερε μάλιστα τον βαθμό του Λοχία, ήταν και ο παπά Αγγελήςαπό το Αργυρό. Ο Παπαγγελής πιάστηκε αργότερα απο τους Τούρκους και υπέστη μαρτυρικό θάνατο.
Αλλά στη μάχη των Βρυσακίων συμμετείχαν και επιστήμονες Διεθνούς Ακτινοβολίας, όπως ο Γεώργιος Κονίστριος, από τις Κονίστρες, όπου με υποτροφία από τους πλούσιους ομογενείς της Μολδοβλαχίας  είχε  σπουδάσει ιατρική και φιλοσοφία στο Ποτάβιο της Ιταλίας. Είαι σημαντική  η συνεισφορά του Κονίστριου στην επανάσταση και ανόρθωση του Γένους.
Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα των επωνύμων στη μάχη στα Βρυσάκια,  που ο χρόνος  δεν πρέπει να τα παρασύρει στη λήθη, αλλά χρέος μας είναι να τα αναδείξουμε. Ωστόσο, όπως προανέφερα τη λίστα των επωνύμων, ακολουθεί η μακρά λίστα των ανωνύμων, που ίδια τους πρέπει τιμή.
          Βρυσάκια  15 Ιουλίου  1821- Βρυσάκια 15 Ιουλίου 2013
192 χρόνιααπό τότε. Ωστόσο, ο χρόνος κυλά τόσο γρήγορα, αστραπιαία,  που ακόμη και τόσα χρόνια που πέρασαν θυμίζουν να ήταν  κυριολεκτικά σαν χθες ! 
  Η  γενναιότητα  των αγωνιστών στα Βρυσάκια πρέπει να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας. Οσοι θεωρούν ότι αποτελεί απλά μέρος της ιστορίας, χρήσιμο για ιστορικές και μόνο αναφορές, θα διαψευστούν. Γιατί και οι δικές μας γενιές και οι γενιές που έρχονται  θα χρειαστεί να δώσουν αντίστοιχες μάχες, όπως στα Βρυσάκια, για να αναπνέουν και ζούν ελεύθερα !  Ποιός θα πίστευε ποτέ ότι μετά την απελευθέρωση της Τουρκοκρατίας, θα περνάγαμε στη φρικτή κατοχή ?   Αμέτρητες οι σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, κάθε γενιά πληρώνει και το δικό της τίμημα  !!  Αβέβαιο και τώρα το μέλλον, μεγάλες οι προκλήσεις !


Τιμή και Δόξα στους ήρωες και αγωνιστές των Βρυσακίων !!!  Κερί στη μνήμη τους στον Αη Γιάννη στη Καστέλα που κηδεύτηκαν τα ακέφαλα κορμιά τους συγκλονίζοντας με το δημοτικό τραγούδι  αυτή την  τραγική θυσία !  
 Γιώργος Α.  Γεωργίου, Βρυξέλλες Ιούιλος 2013. 
 Πηγές

-          Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας
-          htpp://arvanitis.eu
-          htpp://tsoutsouneros.arvanitis.eu
-          htpp://Wikipedia.org
-          www.servitoros.eu
-          www.matia.gr


ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΕΡΙΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ 1970 ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
" Σε αυτά τα χώματα πολέμησε και νίκησε τους Τούρκους και θυσιάστηκε ο γενναίος σταυραετός της Εύβοιας Καπετάν Αγγελής Γοβιός".
 ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ Β.Γ.Μ.
 


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0


" Σε αυτά τα χώματα πολέμησε και νίκησε τους Τούρκους στις 15 Ιουλίου  1821και θυσιάστηκε  28 Μαρτίου 1822 ο γενναίος σταυραετός της Εύβοιας Καπετάν Αγγελής Γοβιός".


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0
ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1928ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ  ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ

ΤΟ 1916 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ  ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟ.  ΤΑ Ι. Χ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄20, ΟΤΑΝ ΠΙΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΗΤΙΝΗΣ "ΛΕΝΟΥ" ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ  ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ. ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ  ΣΠΥΡΟ ΑΚΡΙΒΟ.
ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΡΑΠΤΑΚΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.messapianews.gr/

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0

                      ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ  ΤΟΥ "ΑΗ ΛΙΑ" ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ



       Στις μέρες μας το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία είναι πόλος έλξης όλων μας, κυρίως το καλοκαίρι στη μνήμη του, όπου με περισσή ευλάβεια συμμετέχουμε στον εσπερινό και τη θεία λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε την παράδοση που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας, οι οποίοι ανέβαιναν στο βουνό με τα πόδια και με μεγάλη ευλάβεια προσέφεραν τα δώρα τους στον Άγιο. 
       Αγναντεύουμε τα ψαχνά από ψηλά όπως έκαναν και αυτοί και δοξολογούμε το θεό που μας έχει προσφέρει απλόχερα όλη αυτή την ομορφιά στον τόπο μας. Παρακολουθούμε τον ήλιο να φτάνει στη δύση του και να σκορπίζει τα μαγευτικά χρώματα του δειλινού σε όλο τον ορίζοντα.
     Συνεχίζουμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, τον αγώνα να διατηρήσουμε την παράδοση του τόπου μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ατόφια. 
 
 Ο ΑΗ ΛΙΑΣ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1870 ΑΠΟ ΤΗΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΚΤΗΜΑΤΩΝ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,  ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩ ΧΡΟΝΩΝ
ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ  ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2011. Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΛΕΠΤΩΝ

Απολυτίκιο
Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0
ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1864, ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ  ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΩΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ. 
Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1833 ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ  Η ΕΥΒΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.
ΟΙ ΜΕΣΣΑΠΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΜΕ ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΒΟΛΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΧΑ (ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΡΑΒΑΝ ΡΟΥΧΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΑ), ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΤΑΙΡΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ . 

 

                                                26 ΙΟΥΛΙΟΥ 1952
 ΝΕΑΡΗ ΨΑΧΝΙΩΤΙΣΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΠΙΣΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΣΤΕΛΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΙΣ 26-7-1919.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0

                          ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ



 ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΛΙΒΑΔΙ¨  ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΗ Η ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ  ΤΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ, ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
 ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΕΙ (ΤΟ 1972), ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΤΡΙΚΛΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ,  ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ  ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΚΗΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.  
ΕΙΚΑΖΕΤΑΙ, ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΤΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ, ΔΙΟΤΙ  ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΠΟΛΛΟΙ ΘΑΛΑΜΟΕΙΔΗ ΤΑΦΟΙ  ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
 
            Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΙΣΚΟΥ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0

                                ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
                                    27 ΙΟΥΛΙΟΥ 1870 
ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α΄, ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ 
(ΦΕΚ 32/ΣΕΛ. 237)



(.... η σφραγής του δήμου Μεσσαπίων φέρει ως έμβλημα εν τω μέσω μεν "Νεάνιδακρατούσαν εν μεν τη δεξία δρέπανον, εν δε τη αριστερά στάχυν  παρακείμενον εις τους πόδας αυτής δραγμάτων" γύρωθεν δε τα λέξεις "δήμος Μεσσαπίων".....)
                ΗΝΕΑΝΙΔΑΕΙΝΑΙ Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
.Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ .                      
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ,  ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ  ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ  ΓΚΑΝΑΣΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο Θ. ΝΤΑΒΟΣ


ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 'ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΨΑΧΝΩΝ".
    
    









Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0
ΠΑΛΙΑΚΑΙ  ΥΠΕΡΟΧΗΣΥΝΑΜΑΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΑΠΟΤΗΔΕΚΑΕΤΙΑΤΟΥ΄50 , ΟΠΟΥΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙΕΙΔΥΛΛΙΑΚΑΤΟΧΩΡΙΟΣΤΑΥΡΟΣ (ΠΑΛΙΑΟΝΟΜΑΣΙΑΒΕΡΤΟΥΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΠΑΡΕ, ΔΩΣΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ).


ΑΡΧΕΙΟ ΑΝ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ


   ΒΟΡΕΙΑ  ΚΑΙΨΗΛΟΤΕΡΑΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  ΕΙΝΑΙΟΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ «ΜΝΗΜΑΤΑ»ΚΑΙ «ΑΝΤΡΙΑΛΑ»ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 360μ., ΕΞΩ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΩΣ «ΒΕΡΤΟΥΡΑ» ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ 1836 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 , ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΝΤΡΙΑΛΩΝΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΣΤΙΣ28 ΙΟΥΛΙΟΥ 1823.
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ  ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ 1954 ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΧΤΙΚΙΟ (ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ) ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΣΗ  ΠΝΙΓΜΕΝΟ  ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ.

Β.Γ.Μ.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

$
0
0
Παλιά εικόνα "Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ' απο την περιοχή  Ψαχνών - Καστελλας
ΞΕΚΙΝΑ    ΤΟ "ΜΙΚΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ.
   ΣΗΜΕΡΑ ΨΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ   ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ  ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ. 
ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΨΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΞ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ.

    Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ (1222 - 1258), ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΣΤΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.
   Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΘΕΟΣΤΗΡΙΚΤΟ ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 1261, ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1204.

Η ΙΕΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΑ  ΕΧΕΙ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΖΗΛΟ.
ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,  ΤΙΣ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΕΝΑ  ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ (1981-1983). ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 5 ΑΥΓΟΥΤΟΥ

$
0
0
                                                                             
  ΑΠΟ ΤΟ 1912ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΝΟΡΙΑΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ  ΑΓΙΑΣΩΤΗΡΩΣ,  ΠΑΡΑΜΟΝΗ  ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ, ΨΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ  ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ  ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΙΕΡΗ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΞΕΧΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ  ΑΛΛΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ, ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ  ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΝ. 
    ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄60 ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ.
Β.Γ.Μ.                                       
                                 

                                Σχολιασμός Γιάννης Ρουσόδημος
                                                   Ψαχνά 5-8-1963
              Πανηγύρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην ταβέρνα "Βαρελά"
 απέναντι από το σημερινό ζαχαροπλαστείο "Ντόμινο" και το κρεοπωλείο "αδελφών Μώρου". Στη φωτογραφία διακρίνονται οι: Κωνσταντίνος Βαΐου, διοικητής χωροφυλακής Ψαχνών (πεθερός του Σπύρου Ραπτάκη) με την σύζυγό του και φίλους τους.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΡΑΠΤΑΚΗ
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ   http://www.messapianews.gr/
Viewing all 334 articles
Browse latest View live




Latest Images