Quantcast
Channel: ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - παραδόσεις, ήθη, έθιμα της Μεσσαπίας
Viewing all 335 articles
Browse latest View live

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0

                      ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ  ΤΟΥ "ΑΗ ΛΙΑ"ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ



       Στις μέρες μας το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία είναι πόλος έλξης όλων μας, κυρίως το καλοκαίρι στη μνήμη του, όπου με περισσή ευλάβεια συμμετέχουμε στον εσπερινό και τη θεία λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε την παράδοση που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας, οι οποίοι ανέβαιναν στο βουνό με τα πόδια και με μεγάλη ευλάβεια προσέφεραν τα δώρα τους στον Άγιο. 
       Αγναντεύουμε τα ψαχνά από ψηλά όπως έκαναν και αυτοί και δοξολογούμε το θεό που μας έχει προσφέρει απλόχερα όλη αυτή την ομορφιά στον τόπο μας. Παρακολουθούμε τον ήλιο να φτάνει στη δύση του και να σκορπίζει τα μαγευτικά χρώματα του δειλινού σε όλο τον ορίζοντα.
     Συνεχίζουμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, τον αγώνα να διατηρήσουμε την παράδοση του τόπου μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ατόφια. 
 
 Ο ΑΗ ΛΙΑΣ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1870 ΑΠΟ ΤΗΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΑΝΑ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ,ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΚΤΗΜΑΤΩΝ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,  ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩ ΧΡΟΝΩΝ
ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ  ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2011. Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΛΕΠΤΩΝ

Απολυτίκιο
Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

$
0
0

                          ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ



 ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΛΙΒΑΔΙ¨  ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΗ Η ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ  ΤΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ, ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
 ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΕΙ (ΤΟ 1972), ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΤΡΙΚΛΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ,  ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ  ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΚΗΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.  
ΕΙΚΑΖΕΤΑΙ, ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΤΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ, ΔΙΟΤΙ  ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΠΟΛΛΟΙ ΘΑΛΑΜΟΕΙΔΗ ΤΑΦΟΙ  ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
 
            Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΙΣΚΟΥ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 27 ΙΟΥΛΙΟΥ-EΜΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

$
0
0

                                ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
                                    27 ΙΟΥΛΙΟΥ 1870 
ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α΄, ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ 
(ΦΕΚ 32/ΣΕΛ. 237)



(.... η σφραγής του δήμου Μεσσαπίων φέρει ως έμβλημα εν τω μέσω μεν "Νεάνιδακρατούσαν εν μεν τη δεξία δρέπανον, εν δε τη αριστερά στάχυν  παρακείμενον εις τους πόδας αυτής δραγμάτων"γύρωθεν δε τα λέξεις "δήμος Μεσσαπίων".....)
                ΗΝΕΑΝΙΔΑΕΙΝΑΙ Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
.Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ .                      
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ,  ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ  ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ  ΓΚΑΝΑΣΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο Θ. ΝΤΑΒΟΣ


ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 'ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΨΑΧΝΩΝ".
    
    









Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΧΩΡΙΟ ΒΕΡΤΟΥΡΑ

$
0
0
ΠΑΛΙΑΚΑΙ  ΥΠΕΡΟΧΗΣΥΝΑΜΑΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΑΠΟΤΗΔΕΚΑΕΤΙΑΤΟΥ΄50 ,
ΟΠΟΥΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙΕΙΔΥΛΛΙΑΚΑΤΟΧΩΡΙΟΣΤΑΥΡΟΣ (ΠΑΛΙΑΟΝΟΜΑΣΙΑΒΕΡΤΟΥΡΑ,
 Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΠΑΡΕ, ΔΩΣΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ).


ΑΡΧΕΙΟ ΑΝ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ


   ΒΟΡΕΙΑ  ΚΑΙΨΗΛΟΤΕΡΑΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  ΕΙΝΑΙΟΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ «ΜΝΗΜΑΤΑ»ΚΑΙ «ΑΝΤΡΙΑΛΑ»ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 360μ., ΕΞΩ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΩΣ «ΒΕΡΤΟΥΡΑ» ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ 1836 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 , ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΝΤΡΙΑΛΩΝΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΣΤΙΣ28 ΙΟΥΛΙΟΥ 1823.
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ  ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ 1954 ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΧΤΙΚΙΟ (ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ) ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΣΗ  ΠΝΙΓΜΕΝΟ  ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ.

Β.Γ.Μ.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

$
0
0
Παλιά εικόνα "Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ'απο την περιοχή  Ψαχνών - Καστελλας
ΞΕΚΙΝΑ    ΤΟ "ΜΙΚΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ"ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ.
   ΣΗΜΕΡΑ ΨΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ   ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ  ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ. 
ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΨΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΞ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ.

    Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ (1222 - 1258), ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΣΤΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.
   Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΘΕΟΣΤΗΡΙΚΤΟ ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 1261, ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1204.

Η ΙΕΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΑ  ΕΧΕΙ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΖΗΛΟ.
ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,  ΤΙΣ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΕΝΑ  ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ (1981-1983). ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΕΙΚΟΝΑ ΣΩΤΗΡΟΣ

$
0
0
5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 / ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ
 ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΥΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗ, Ο ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ.

 Γιώργος Γεωργιου
Ο λαός μας έλεγε μάλιστα ότι με την γιορτή της Αγίας σωτήρως τελειώνει και το καλοκαίρι... Της Αγιάς Σωτήρως σωτηρέψου και μπές μέσα..... Οι αγρότες έφευγαν από τα χωράφια που κοιμόντουσαν έξω για να φυλάνε τα αλώνια και τα μποστάνια και επέστρεφαν στα σπίτια τυς μια που οι πρώτες ψύχρες έρχονταν..


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ

$
0
0


             ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
                                              Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ




 ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ  ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ.

ΤΑ  ΑΓΙΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ  ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΩΝ ΕΥΛΑΒΟΥΝΤΑΙ  ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥΣ. 


ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ
Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία την ουράνιον δόξαν.ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.

ΚΟΝΤΑΚΙΟ

Ιερείς διέσωσας αιχμαλωσίας αθέου και δεσμά συνέθλασας δυνάμει Θεία, Θεόφρον, ήσχυνας τυράννων θράση γενναιοφρόνως, ηύφρανας Αγγέλων τάξεις Μεγαλομάρτυς, δια τούτο σε τιμώμεν, θείε οπλίτα, Φανούριε ένδοξε.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟ


Τους ασπαζομένους την σην σεπτήν εικόνα εν πίστει και αιτούντας σην αρωγήν, Μάρτυς, κληρονόμους της Θείας Βασιλείας, Φανούριε, λιταίς σου πάντας ανάδειξον.


ΦΩΤΟ:Ν.Ν.Κ. 


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΛΙΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ

$
0
0
ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ
Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ  ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ
                                                                    
                                                                    1885






                                                              1892


                                           ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου  ΑΙΩΝΑ


1915 - ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΑΣΙΦ ΣΙΔΕΡΟ

http://psahnaevia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_14.html





















Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ-10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0



10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1924 ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ¨ΜΕΡΣΙΝΑΣ"  ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
800 ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΡΥΦΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥΣΤΟ ΑΜΠΑΡΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ" . ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ, ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ.


           
                                      ΤΟ  ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕΠΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΣ

                                                                         
 ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ.

ΤΩ ΙΩΑΝΝΗ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΝΥΝ ΠΡΟΣΔΡΑΜΩΜΕΝ, ΟΙ ΕΝ ΔΕΙΝΟΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΡΑΙΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΕΣΩΜΕΝ , ΕΝ ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΚΡΑΖΟΝΤΕΣ, ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΨΥΧΗΣ. ΟΣΙΕ ΒΟΗΘΗΣΟΝ, ΕΦ΄ΗΜΙΝ ΣΟΙΣ ΙΚΕΤΑΙΣ, ΠΡΟΦΘΑΣΟΝ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΣΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΜΗ ΠΑΡΑΒΛΕΨΗΣ ΔΕΗΣΙΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΝΤΩΝ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΣΟΥ, ΑΓΙΕ.


























Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0
ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ  ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 326 ΜΕ  327 μ.χ..
                                                                       &                              
                                        ΥΨΩΣΙΣ ΤΟΥ  ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
 




    ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ  ( ΠΕΡΙΠΟΥ  90  ΧΡΟΝΩΝ) ΑΠΟ ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ.

    ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΝΥΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ  ΤΗΝ ΕΙΧΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
 ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ  ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ.
ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ, ΗΤΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

                

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΔΙΕΣ

$
0
0
                      ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ

ΝΥΦΙΑΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΤΑΞΗ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ 1935 ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ
 ΚΕΝΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΜΕΤΑΞΩΤΗ ΚΛΩΣΤΗ. 
ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΟΤΙΒΟ
                                                                ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ 1939
ΚΕΝΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΧΡΩΜΑΣΤΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ, ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΕΝΤΗΜΑ
                                                    ΟΧΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ-8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

$
0
0
                  ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΠΟ  ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ 9 ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΓΓΕΛΩΝ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 3 ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ.
 ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ :
  ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, ΚΥΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΞΟΥΣΙΕΣ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΤΟΥ. ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΚΟ 
Έχων σε προστάτην και βοηθόν, φύλακα
Και ρύστην, της ψυχής μου της ταπεινής
Μιχαήλ πρωτάρχα και μέγα Ταξιάρχα,
Εν ώρα του κινδύνου Συ μοι βοήθησον





Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΙΡΦΗ

$
0
0

                    11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ    -----    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΒΟΥΝΟΥ

ΟΡΟΣ ΔΙΡΦΗ

 ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

              ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ




ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ
                                                                    


                               ΦΩΤΟ Ν. ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ                                                                
                                                ΤΑ ΨΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ


                       Ο ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
                                                ΦΩΤΟ ΑΝ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ



ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ "ΛΟΥΖΟΥΝ"ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ
                                                             ΦΩΤΟ Ν. N.  ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ
http://psahnaevia.blogspot.gr/2011/07/blog-post_8.html
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ-7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΑΓΙΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ

$
0
0

                                 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥΤΟΥ ΕΝ ΛΑΜΨΑΚΟΥ.

ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ  ΜΟΝΗ ΜΑΚΡΥΜΑΛΗΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΔΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ

$
0
0
     ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ

Η ΠΟΔΙΑ
ΗΤΑΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΕΣΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ. ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ , Η ΦΙΝΕΤΣΑ, Η ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ   ΚΑΙ  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ  ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ


1890-1900 ΑΠΟ ΚΑΣΤΕΛΑ - ΥΦΑΝΤΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΟΔΙΑ  ΤΟΥ ΑΡΓΑΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΕΞ΄ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ  ΑΠΟ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ  ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ  ΟΙ ΜΕΣΣΑΠΙΩΤΕΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΕΣ  ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ





                                                       ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1910                                                   
                                                   ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΕΣ  ΒΕΛΟΥΔΙΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ
ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΑΝΤΕΛΑ.
 ΙΔΙΑ ΔΑΝΤΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΗΤΑΝ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΠΛΕ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ


                        ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΚΑΡΟ-  ΡΟΖ ΤΟΥ ΑΡΓΑΛΕΙΟΥ ΤΟΥ 1912.
            ΤΟ ΖΗΠΟΥΝΙ ΚΑΙ Η  ΠΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ  ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ   ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΔΑΝΤΕΛΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΠΛΕΚΑΝ  ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ  ΜΕ ΚΛΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝ ΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ  ΓΝΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΑΛΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ


                                                                               1919 ΑΠΟ ΨΑΧΝΑ. 
                  ΟΛΟΜΕΤΑΞΗ ΝΥΦΙΑΤΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΚΕΝΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΑΣΠΡΗ  ΜΕΤΑΞΩΤΗ ΚΛΩΣΤΗ
                                                                  ΑΡΧΕΙΟ : ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
                                               ΚΑΘΕΝΙΩΤΙΚΗ ΥΦΑΝΤΗ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΔΑΝΤΕΛΑ ΤΟΥ 1920
                                                               ΑΡΧΕΙΟ: ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΥ



                                                ΝΥΦΙΑΤΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ 1924
 ΠΟΔΙΑ  ΟΛΟΜΕΤΑΞΗ, ΡΟΖ  ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΑ ΣΧΕΔΙΑ  ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΑΝΤΕΛΑ. ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΥΛΙΚΟ.
                                                                                             ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ


                                          ΟΛΟΜΕΤΑΞΗ ΚΑΣΤΕΛΙΩΤΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ 193Ο
ΚΕΝΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΧΡΩΜΑΣΤΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ, ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ  ΑΠΑΡΑΜΜΙΛΟ ΚΕΝΤΗΜΑ
                                           ΑΡΧΕΙΟ :ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΟΥΦΡΑ-ΚΑΤΣΙΚΑ



 ΝΥΦΙΑΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΤΑΞΗ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ 1935 ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ
 ΚΕΝΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΜΕΤΑΞΩΤΗ ΚΛΩΣΤΗ. 
ΤΑ  ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΑΝΙΚΙΑ  ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΝΤΗΜΕΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ ΚΑΙ  ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ
                                         ΑΡΧΕΙΟ : ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΑΡΝΑΡΗ

             1935-  ΚΑΘΕΝΙΩΤΙΚΗΒΕΛΟΥΔΕΝΙΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ.
ΑΡΧΕΙΟ: ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

                                                  ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΄30 ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ
ΠΟΔΙΑ ΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ "ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ", Η ΙΔΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΔΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΙΚΙΟΥ
ΑΡΧΕΙΟ: ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΟΛΥΖΩΗ-ΧΕΙΜΩΝΑ
                           
           ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΜΕΣΣΑΠΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ "ΟΙ ΡΙΖΕΣ"  
     



ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Γ. ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΥ













ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

$
0
0
ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΨΑΧΝΩΝ
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝ. ΜΠΑΖΩΤΗ ΣΤΙΣ  7-7-2008

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
 ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1835 ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .

ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ  Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ  ΧΩΡΙΩΝ ΕΧΕΙ  ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΨΑΧΝΑ 324 ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΚΑΣΤΕΛΛΑ 52,  ΠΟΛΙΤΙΚΑ 127, ΝΕΡΟΤΡΟΥΒΙΑ 152, ΑΚΡΕΣ 20, ΠΑΛΑΙΟΚΥΠΑΡΥΣΣΙ 11  ΚΟΝΤΟΔΕΣΠΟΤΙ 40,  ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗ 7, ΤΡΙΑΔΑ 50 ΚΑΙ ΒΑΤΩΝΤΑΣ 25.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ , ΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ, ΤΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ, ΤΑ ΒΕΡΤΟΥΡΑ, Η ΑΤΤΑΛΗ, Η ΠΛΑΤΑΝΑ, Ο ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ, ΤΟ ΚΥΠΑΡΥΣΣΙ, Η ΔΑΦΝΗ , Η ΒΛΑΧΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΣ  (28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1836)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ.

ΣΤΙΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1837Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, 
Ο Σ.  ΑΓΓΕΛΗΣ.
ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1840.
 ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ( Περί συγχωνεύσεως των Δήμων της επαρχίας Χαλκίδας), ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ  Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΡΟΝΗΛΕΩΝ.


ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1866  Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΑΠΙΩΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΕΚ ΝΕΟΥ  ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΟ  ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΙΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ ΤΟ 1840. ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ  ΠΛΗΘΥΣΜΟ 2207 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ, Ο ΨΑΧΝΙΩΤΗΣ 
ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.
Η ΘΗΤΕΙΑ  ΤΟΥ ΔΙΗΡΚΗΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 4Ο ΧΡΟΝΙΑ.


  27 ΙΟΥΛΙΟΥ 1870 
ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α΄, ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ 
(ΦΕΚ 32/ΣΕΛ. 237)
http://psahnaevia.blogspot.gr/2013/07/27.html
ΑΡΧΕΙΟ: Γ.Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΟ ΕΤΟΣ 1907 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ , ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΚΤΗΜΑΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ.
ΤΟ ΕΤΟΣ 1912 Ο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ
 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΨΑΧΝΩΝ
 ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΒΑΤΩΝΤΑ, ΤΡΙΑΔΑ, ΦΥΓΙΑΙΣ, ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗΣ.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΑΝΑΣ (ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΓΚΑΝΑ).
Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΧΡΟΝΙΑ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1926- 1933 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο 
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΞΥΠΝΟΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ 1934 ΕΩΣ ΤΟ 1941, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΑΡΣΑΚΗΣ
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1941 ΕΩΣ 1943 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΞΥΓΚΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ,  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΙΣΤΗΚΕ  (ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ)
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
(1943-1944)

ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1944 ΕΩΣ 1945 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΡΑΚΑΣ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ  ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΤΡΑΚΑ.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1945 ΕΩΣ 1947, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ
ΟΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΔΟΥΔΑΛΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1947 ΕΩΣ ΤΟ 1948, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Κ.Σ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Ο
ΑΝΤΩΝΙΟΣ  Γ. ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΙΣ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1949 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ
ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΨΑΧΝΩΝ.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1949 ΕΩΣ  ΤΟ 1951 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Κ. ΓΚΑΝΑΣ.
(ΘΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1948 ΕΩΣ 1951).


ΣΤΙΣ  15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1951, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ
Ο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΚΑΙ ΦIΛΟΠΡΟΟΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΗΣ.
ΑΡΧΕΙΟ: Γ.Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ


ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Γ. ΤΣΙΡΗ ΕΙΝΑΙ   Η
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ  ΩΣ ΕΞΑΤΑΞΙΟ, ΤΟ  ΕΤΟΣ 1952.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1955 ΕΩΣ ΤΟ 1970 ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΛΑΗΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1970 ΕΩΣ ΤΟ 1972 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΤΣΗΣ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1972 ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1973
ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΚΥΝΗΣ.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1973 ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ  1974, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ  1975, ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΑΚΗΣ.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ 1975
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΛΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ
ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ  ΝΑ  ΟΔΗΓΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ.
ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ  ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ  ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΨΑΧΝΩΝ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1978.
ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΑΞΙΟΣ
 ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΑΝΑΣ.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1979 ΕΩΣ ΤΟ 1982, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΕΥΡΥΜΑΘΗΣ
ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΔΟΥΔΑΛΗΣ.
ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΙ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1982 ΕΩΣ ΤΟ 1998 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ
Ο ΣΠ. Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
  ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1998  ΕΩΣ 2010 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΖΩΤΗΣ.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΕΩΣ 31-8-2014, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΔΗΜΟΣ.
1-9-2014 ΕΩΣ 2019  
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΑΘ. ΨΑΘΑΣ
25-5-2014 ΕΩΣ 25-5-2019
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΑΘ. ΨΑΘΑΣ
26-5-2019




ΠΗΓΕΣ:
         -ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΨΑΧΝΩΝ      ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α.         ΓΕΩΡΓΙΟΥ
         -Η ΕΥΒΟΙΚΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ    ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
         - ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ         ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠ. ΤΖΑΒΑΡΑ
         - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ


















ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΨΑΧΝΩΝ

$
0
0
Ι.
ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ  ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΘΡΥΛΗΤΟ  ΚΑΣΤΡΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 210 μ.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΙΨΑΝΑ ΚΑΣΤΡΟΥ  ΤΟΥ 10ου ΑΙΩΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ  ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΙΝΑΙ 2 χλμ,


ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΦΟ ΔΥΣΚΟΛΟΔΙΑΒΑΤΟ ΚΑΙ  ΔΥΣΒΑΤΟ.
ΑΛΛΑ  Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ   ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ.

ΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ  ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ  ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΟ ΝΟΥ

ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ  ΠΕΤΡΙΝΑ  ΛΕΙΨΑΝΑ  ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ"ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ", Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ  ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ  ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1Οο ΑΙΩΝΑ




ΜΟΛΙΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. Η ΘΕΑ ΗΤΑΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ  ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΕΛΘΟΝΤΟΣ  ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΝΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ


ΑΝΤΙΚΡΗΣΑΜΕ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΗΤΑΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ (10ος ΑΙΩΝΑΣ)

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (13ος-14ος ΑΙΩΝΑΣ) ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΙΧΟΣ

ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΑΣΒΕΣΤΟΚΤΙΣΤΟ ΜΕ ΠΑΧΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΜΕ  1,5 ΜΕΤΡΟ.


Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ  ΚΑΣΤΡΟΥ ΗΤΑΝ  ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ.

ΦΩΤΟ:Δ. ΜΠΑΛΙΑΤΣΑΣ- Ν. ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: Β.Γ. Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ:
http://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=psahna
http://psahnaevia.blogspot.gr/2011/09/3.html
http://psahnaevia.blogspot.gr/2013/09/15.html



1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ

$
0
0
                        ΑΣΥΓΚΡΙΤΗΣ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΗΣ  ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ 1900
                                                          ΔΩΡΕΑ ΑΝ. ΣΥΓΓΡΟΥ


    ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1835, ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ.

   ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΥΠΗΡΧΑΝ  ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ  "ΓΡΑΜΜΑΤΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ'ΜΕ ΤΟΥΣ "ΓΡΑΜΜΑΤΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ"ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ.


ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1840 ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΡΟΝΗΛΕΩΝ.
(ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΑΝΗΚΟΥΝ  ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ)

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΜΑΤΕΙΑ ΕΔΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΑΝΗΓΕΙΡΕ  ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ  ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ.

ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1841 Ο ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΕΖΗΣ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ 50 ΔΡΑΧΜΩΝ. 
ΠΗΓΗ:
(Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ 1833-1850 του ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΑΒΥΙΔ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΕΥΒΟΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)



ΤΟ ΕΤΟΣ 1845, ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΑΠΙΩΤΗΣ Δ. ΠΡΙΟΝΑΣ

         Α΄ΤΑΞΗ ΤΟΥ 1934-1935
                                 Η παλαιότερησχολική φωτογραφία από το Δημ. σχ. Ψαχνών
            ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ  ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ  ΠΡΩΙ (4 ΩΡΕΣ) ΚΑΙ ΤΟ  ΑΠΟΓΕΥΜΑ (2 ΩΡΕΣ).  
(ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΑ ΕΧΩ ΧΑΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ)

                                 1936-1937- 1ο Δημοτικό σχολείο Ψαχνών, με την αείμνηστη δασκάλα, Χρυσή
                                            ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

                          1ο Δημοτικό σχολείο Ψαχνών - έτος 1938-1939- δάσκαλος, παπα-Βασίλης Χειμωνας 
                       (μπροστά απ'ο την κεντρική πόρτα του σχολείου, όπου σήμερα  έχει αντικατασταθεί)
                                                                   ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΗΤΑΝ:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΕΖΗΣ  1840
Δ. ΠΡΙΟΝΑΣ                        1845
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΠ. ΚΑΜΠΙΩΤΗΣ, ΔΙΔΑΞΕ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1901 ΕΩΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1936,.
ΧΡΥΣΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ-ΜΠΑΡΣΑΚΗ,
ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ,
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΡΕΤΖΟΣ,
ΠΑΠΑ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ,
ΠΑΠΑ-ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΛΑΗΣ.

                                                                     Σπάνια φωτογραφία  & πολύόμορφητου 1938  
26/5/1938
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)
  Μονοήμερηεκδρομή στο Μαραθώνα του 1ου Δημοτικού σχολείου Ψαχνών με τη  δασκάλα,  Γεωργία  και τις δυο μαθήτριες Ρίτα Κ. & ΚατερίναΓατσή-Μπισμπικοπούλου.
Πίσω απο τις εικονιζόμενες φαίνονται οι υπόλοιποι δάσκαλοι και τα παιδιά.
 Η μετακίνηση  παιδιών  και δασκάλων είχε γίνει με  το τρένοΧαλκίδας - Αθήνας.
                                                      Γυμναστικές επιδείξεις- Ιούνιος 1939
                                                                                     ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)


    Οι εκδηλώσεις λάμβαναν χώρα στην αλάνα, όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Ψαχνών.  Οι συγκεκριμένες είχαν οργανωθεί  με επιμέλεια  (φαίνεται απο τα ρούχα των κοριτσιών τα οποία είχαν ραφτεί για τη  γιορτή) απο τους δασκάλους και κυρίως  τον καθηγητή της γυμναστικής  
 Δ. Πρεβενά, και ήταν οι τελευταίες αυτής της  χρονικής περιόδου, διότι την επόμενη χρονιά η Ελλάδα έχει Γερμανική κατοχή.
Τις παρακολούθησαν όλο το χωριό, με επικεφαλή  τον πρόεδρο Βασιλειο Μπαρσάκη  και τους Κοινοτικούς Συμβούλους, καθώς και τους ιερείς, παπα-Γιώργη Κούρνη  και παπα-Βασίλη Χειμώνα (δάσκαλος)



 ΙΟΥΝΙΟΣ 1954
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ 
   (ΑΡΧΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Β.Σ. ΔΟΥΔΑΛΗ)


         ΙΟΥΝΙΟΣ 1973,  Ε΄ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΨΑΧΝΙΩΤΗ ΔΑΣΚΑΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΣΑΜΗ,
 Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΔΑΞΕ  ΚΑΙ  ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ. ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ  ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ . ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΑΥΤΗ  ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ  ΜΕ ΖΗΛΟ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ  ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ.

                                                        (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
                                1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ Α΄ ΤΑΞΗ 1974-1975
                                                                                          ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
                                     Β.Μ.                      
                             ΚΑΛΗ ΚΑΙ  ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ🙏


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

$
0
0
http://3dim-psachnon.eu/munucipality/folkmuseum
 ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΑΦΟΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ
&
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 2004 ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΑΖΩΤΗ
  
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1900 ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΓΜΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΑΡΧΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ.
ΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΑ ΝΤΑΒΑΝΙΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ
 ΕΔΩ  ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ & ΛΑΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ  
                                                                          

Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΠΩΣ :
                                                                          ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ
                                           ΓΙΟΥΚΟΣ ( ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΙΝΑΣ)

ΟΙΚΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ                          

                                 
                               ΣΟΦΡΑΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ)                                                
                                                                ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
                                                                                   

                                                                         ΑΛΕΤΡΙ
                                                                                 


                      ΠΑΛΙΑ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 1910

                                                                 

                                                                           ΕΠΙΠΛΑ:
                                          ΚΑΝΑΠΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1900

ΜΠΟΥΦΕΣ ΝΥΦΙΑΤΙΚΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΄10


ΣΑΛΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΄20 

ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ  ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ
(ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΣΑΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ)
  ΗΡΘΑΝ ΤΟ 1904
ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΣΑΝΤΟΝΟΠΟΥΛΟΥ.

ΜΠΑΟΥΛΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ 1910


ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ

ΝΥΦΙΑΤΙΚΕΣ
ΑΡΡΑΒΩΝΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

 Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ  ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ.
Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΜΕΝΕΙ ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ,  ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΖΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ 100 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΧΡΟΝΙΑ   ΟΙ ΜΕΣΣΑΠΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΙΩΘΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΟΣΟΙ ΜΕΣΣΑΠΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΛΟΥΤΙΣΤΕΙ,  ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
                                      ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΑΤΖΙΚΟΣ
Β.Γ.Μ.

http://www.eviawelle.gr/messapia-dirfis/%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b1%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%85/

Πολλοί ήταν αυτοί που το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου 2016 που επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο των Ψαχνών το οποίο ήταν ανοιχτό για το κοινό. Μεταξύ αυτών ήταν παιδιά της φιλαρμονικής, εκπαιδευτικοί, μαθητές του Γυμνασίου, ο πατήρ Εμμανουήλ αλλά και πολλοί ακόμη πολίτες. Συγχαρητήρια αξίζουν να δοθούν στις εθελόντριες Βασιλική Μπισμπικοπούλου και Ιωάννα Δούδαλη  όπου εθελοντικά κρατούν ανοιχτό το Λαογραφικό Μουσείο.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχουμε, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό τις μεγάλες γιορτές, όποτε υπάρχει κάποια εκδήλωση, αλλά και κάποιες Κυριακές του μήνα τα πρωινά. Ενώ γίνονται συζητήσεις για να είναι ανοιχτά και τα πρωινά καθημερινές, ώστε να το επισκεφθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί τόσο από την περιοχή μας και όχι μόνο αλλά και να γίνουν και κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα σε αυτό.

Γιώργος Πρατζίκος είναι θεολόγος και συντάκτης στο eviawelle.gr





ΠΑΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ - ΜΠΟΥΜΠΕΣ

$
0
0




ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΗ  ΣΥΝΤΑΓΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΣΟΔΗΜΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ  ΕΛ. ΓΚΟΓΚΟΥ
Viewing all 335 articles
Browse latest View live